Eşti aici

Cerc pastoral în Protopopiatul Horezu

15 Mai 2018 / Administrativ

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, luni, 14 mai, în Parohia Popești, comuna Popești, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul pastoral Horezu III.

Lucrările cercului au debutat cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, la finalul căruia părintele Florin-Gheorghe Tudosescu a prezentat referatul cu tema „Unitatea Bisericii în fața persecuțiilor și a ereziilor, precum și în fața curentelor filosofice și ideologiilor politice”. Părintele paroh a arătat că „Sfânta Scriptură şi apoi Sfinţii Părinţi au subliniat importanţa unităţii Bisericii şi necesitatea păstrării ei, întrucât,  în fiinţa ei, Biserica este unică sau una, și există o singură Biserică adevărată în raport cu orice alt aşezământ care şi-ar lua tot numele de Biserică. Pe de altă parte, Biserica este unitară, în sensul că ea alcătuieşte un întreg organic prin conţinutul şi structura ei.

În primele trei veacuri creştinismul îi înfrăţise pe credincioşi într-o unitate a credinţei şi dragostei, însă ereziile i-au împărţit în comunităţi separate, iar sectarismul a tulburat unitatea şi armonia Bisericii. Sfântul Ioan Gură de Aur le aminteşte credincioşilor ortodocşi că unitatea domneşte numai atunci când credem în acelaşi lucru. De aceea, îi îndeamnă să păstreze cu multă grijă şi cu stăruinţă neclintită învăţătura pe care au primit-o şi să nu se lase clătinaţi de toate învăţăturile greşite, născute din răutatea oamenilor şi din viclenia care-i împinge în capcana rătăcirii, la care sunt expuse sufletele celor dezbinaţi şi separaţi între ei. Căci aşa se poartă cei care strică dreapta credinţă faţă de cei de bună credinţă; ei tulbură şi răstoarnă toate”.

În partea a doua a întrunirii au fost propuse o serie de mijloace pentru intensificarea activităților catehetice și social-filantropice în cadrul parohiilor.

Alte articole despre: