Eşti aici

Binecuvântare arhierească pentru lucrătorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea

13 Septembrie 2017 / Administrativ

Miercuri, 13 septembrie, cu prilejul sărbătoririi Zilei pompierilor români, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a participat la manifestările organizate de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea.

Chiriarhul Râmnicului a săvârșit slujba de Te Deum, binecuvântându-i pe toți cei care se jertfesc pentru protecția și salvarea vieților omenești, dar și realizarea condiţiilor necesare supravieţuirii în situaţii de urgenţă, pentru  protecţia valorilor culturale, arhivistice, de patrimoniu şi a bunurilor materiale, precum şi a mediului.

La manifestări au participat reprezentanți ai instituțiilor de stat, cadre militare, elevi și profesori din instituțiile de învățământ vâlcene.

Semnificația zilei de 13 septembrie – ziua pompierilor români

La sfârşitul lui februarie 1848, în urma unor sângeroase mişcări de stradă, regele Franţei, ajuns pe tron în urma Revoluţiei din iulie 1830, este silit să abdice. Conflictele apărute între protagoniştii evenimentelor şi agitaţia tot mai crescândă a maselor de muncitori din Paris, cauzează la sfârşitul lui iunie 1848, violente lupte de stradă. Unda de şoc revoluţionară din Franţa se propagă rapid în imperiul austriac, statele germane şi în Principatele Române.

În Ţara Românească, Revoluţia s-a declanşat în iunie 1848. După trei luni de conflicte, la 13 septembrie 1848 a avut loc Bătălia din Dealul Spirii, ultima confruntare armată disputată pe teritoriul românesc dintre structuri militare ale Ţării Româneşti şi un corp de armată otoman.

Astfel Compania de Pompieri București sub comanda Căpitanului Pavel Zăgănescu s-a angajat în lupta cu otomanii, care, de douăzeci de ori mai numeroşi, au pătruns în oraş prin bariera Dealul Spirii. În cursul luptei inegale, dar eroice, ostaşii formațiunii de pompieri bucureșteni, au asaltat artileria duşmană. Au căzut în această eroică bătălie mai mult de jumătate din efectivul companiei de pompieri.

Recunoaşterea faptului că 13 septembrie 1848 este unul dintre cele mai semnificative momente din tradiţiile de luptă ale armei pompierilor a fost unanimă, indiferent de epocile istorice şi regimurile politice prin care a trecut ţara.

Alte articole despre: