Eşti aici

Slujire arhierească la Parohia Horezu I

17 Iulie 2016 / Viața Eparhiei

În Duminica a IV-a după Rusalii, 17 iulie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Parohia Horezu I, Protopopiatul Horezu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat de către Părintele Mihai Cârțan, Protoiereu al Protoieriei Horezu și parohul bisericii cu hramurile Intrarea în Biserică a Maicii Domnului și Sfântul Ioan Botezătorul din orașul Horezu, alături de care au fost prezenți reprezentanții autorităților locale, credincioși din parohie și pelerini din parohiile învecinate.

În cuvântul de învățătură adresat, Părintele Arhiepiscop a reliefat importanța rugăciunii în vindecarea spirituală a fiecărei persoane și a semenilor. Sutașul din Evanghelie devine, prin atitudine, un model pentru fiecare creștin în misiunea de cercetare a bolnavilor, fie că aceștia  sunt dintre apropiați, fie colaboratori sau oameni simpli. El se alătură tuturor celor care, în Evanghelie, au mijlocit înaintea Milostivului Dumnezeu pentru semenii lor, sfinților care în timpul vieții s-au rugat în permanență pentru cei aflați în suferință. De altfel, rugăciunile și pericopele evanghelice rânduite a fi rostite pentru vindecarea bolnavilor descoperă o întreagă teologie asupra modului în care Dumnezeu Se milostivește de cei bolnavi, în urma rugăciunilor săvârșite de cei apropiați în biserică și în plan personal.

Înalpreasfințitul Părinte Varsanufie a subliniat și necesitatea mărturisirii dreptei credințe așa cum a fost fixată în cadrul hotărârilor și canoanelor sinoadelor ecumenice, arătând că este necesară mărturisirea continuă, prin cuvânt și prin faptă, a învățăturii de credință revelate. Numărul mare al  bisericilor și mănăstirilor ctitorite în zona Horezu de către sfinți, episcopi și preoți, voievozi, boieri, vătafi și credincioși, împodobirea acestora cu frumoase fresce au constituit o modalitate de apărare a credinței ortodoxe în contextul prozelitismului catolic exercitat asupra Bisericii din Oltenia în veacul al XVIII-lea.

În aceeași duminică, Chiriarhul Râmnicului a săvârșit și slujba de sfințire a noii capele mortuare construită la Parohia Târgu Horezu. Astfel, prezența Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie în mijlocul preoților și credincioșilor din parohiile orașului Horezu a constituit un moment de bucurie duhovnicească și de binecuvântare a  lucrărilor realizate prin implicarea și în folosul comunității. 

Alte articole despre: