Eşti aici

Memorialul Bartolomeu Valeriu Anania

12 Martie 2017 / Cultural

Arhiepiscopia Râmnicului în colaborare cu Fundația Culturală „Sfântul Antim Ivireanul” și Forumul Cultural al Râmnicului a organizat ediția a VII-a a „Memorialului Bartolomeu Valeriu Anania”.

Evenimentele au debutat vineri, 10 martie, în localitatea natală a mitropolitului Bartolomeu, Glăvile, și la Biblioteca „Antim Ivireanul” din Râmnicu-Vâlcea, fiind continuate duminică, 12 martie, la Centrul Cultural „Sfântul Ierarh Calinic” din incinta Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, în sala „Iosif Episcopul”.

În deschiderea manifestărilor, Părintele Consilier Dr. Ștefan Zară a transmis cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, cuvânt ce a arătat că „în contextul acestui an al comemorării apărătorilor dreptei credințe în perioada comunistă este firesc să ne aplecăm și mai mult asupra chipului de ierarh misionar și păstor care și-a pus viața pentru oile sale, suferind la propriu în temnițele comuniste, al vrednicului de pomenire Mitropolit al Vadului, Feleacului și Clujului, Bartolomeu Anania.

Ajuns la cea de-a șaptea ediție, Memorialul Bartolomeu Valeriu Anania este, fără doar și poate, o lucrare în care memoria își împlinește atât funcția sa de anamneză, cât și cea de comuniune, pe de o parte, de legătură între generații, iar pe de alta, făcându-l prezent în mijlocul nostru pe exemplarul arhiereu al lui Hristos.

Viața Mitropolitului Bartolomeu este fără nicio exagerare un model paideic pentru fiecare dintre noi, o scară de suire spre Împărăția lui Dumnezeu, o chemare ca și noi cei de astăzi să propovăduim fără niciun preget Adevărul, adică pe Hristos Dumnezeul nostru, pentru că a avut o credinţă în Dumnezeu impresionantă, o cultură imensă, o putere de a sluji neamul şi Biserica chiar cu prețul jertfirii sale. A luptat întreaga viaţă pentru Adevăr şi libertate. Vocea lui, pe care de nenumărate ori am auzit-o în Sfântul Sinod, apărând o idee, sau în predici, explicând Cuvântul lui Dumnezeu, nu o putem uita niciodată, pentru că Vlădica Bartolomeu a fost un om care a ştiut ce înseamnă să fii român şi peste toate să fii vestitor al Cuvântului dumnezeiesc. În tot ceea ce a făcut, a scris sau a rostit Mitropolitul Bartolomeu vedem voia lui Dumnezeu şi dragostea lui faţă de neamul său.

A ars ca o lumânare pentru Biserica Ortodoxă și pentru neamul nostru pe care l-a iubit până la jertfă. Ca unul care a reuşit în chip admirabil, exemplar, să împletească trăirea duhovnicească cu viaţa intelectuală şi administraţia bisericească, Mitropolitul Bartolomeu este model autentic şi viu pentru fiecare dintre noi. A fost un om al Cuvântului şi al cuvintelor, prin toate punându-și viața sa în mâna lui Dumnezeu spre a face prezentă lucrarea Lui în inimile credincioșilor. A tălmăcit ca nimeni altul Sfânta Scriptură și nu a lăsat textul acesteia doar acolo, așezat în paginile ei, ci l-a plămădit spre a Se naște în inimile noastre.

Mitropolitul Bartolomeu a fost unul dintre cei mai apreciaţi scriitori contemporani, un academician de înaltă ţinută, dar şi un vlădică preocupat permanent de desăvârşirea sa şi îndrumarea credincioşilor către Împărăţia lui Dumnezeu. Nu a avut o viață ușoară și nici nu și-a făcut-o ușoară. S-a purtat admirabil în închisorile comuniste, experiență care l-a îmbogățit nu doar duhovnicește, ci și intelectual. Așa cum mărturisea Teodor Baconsky „Părintele Anania este prin excelență un om liber, un om care a refuzat să-și sacrifice înzestrările pe seama modelelor ideologice, a imperativelor previzibile sau a obligațiilor circumstanțiale. Vor fi fiind toate acestea semnele unui parcurs contradictoriu? Nicidecum. Descifrez în ele, dimpotrivă, vocația unei coerențe paradoxale, care face din demnitate o supremă valoare și cultivă neatârnarea ca pe un superlativ al smereniei”. Drumul pe care a mers Mitropolitul Bartolomeu pare a fi aidoma unui drum pe care el însuși îl relatează în Memoriile sale, urcând către Schitul Iezer: „Seninul s-a arătat așa cum venise și negura: în câteva clipe. Vântul încă mai stăruia, dar la lumină nu mai avea asprime. De fapt, până la culme nu mai aveam mult și numai după ce am atins-o m-am gândit la rușinea ce m-ar fi cuprins dacăm-aș fi întors la ciobani” . Niciodată nu a dat înapoi de la ce a început; nu a știut ce este compromisul nici ca intelectual, nici ca arhiereu.

Binecuvântăm cu părintească dragoste atât pe organizatori, cât și pe participanții la această a șaptea ediție a Memorialului „Bartolomeu Anania”, rugându-ne la Dumnezeu să rodească în sufletele noastre, ale tuturor, Cuvântul lui Dumnezeu, Cel sădit cu multă delicatețe și exemplar de către Vrednicul Mitropolit Bartolomeu, mărturisitor al Mântuitorului Hristos în temnițele regimului ateu”.

Comemorarea Mitropolitului Bartolomeu Anania în satul natal și la Biblioteca Județeană Antim Ivireanul din Râmnicu-Vâlcea

Vineri, 10 martie, în comuna Glăvile, la Căminul Cultural s- a desfăşoarat colocviul „Bartolomeu Valeriu Anania şi Icoana patriei vâlcene”. La această întâlnire au participat: Laurian Anania, Maria Catană, Valeriu Diaconescu, Olivia Iana, Iustin Duicu - primarul comunei Glăvile, Ioan St. Lazăr, pr. Dumitru Popa, Zenovia Zamfir. În cadrul evenimentului, elevii de la Şcoala Generală „Bartolomeu Valeriu Anania”, coordonaţi de cadrele didactice, au prezentat un program artistic de muzică, dansuri populare şi poezie. 

În aceeași zi, la Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul”, a avut loc cea de a doua parte a evenimentului în cadrul colocviului „Cerurile Oltului” de Valeriu Anania, un moment dedicat artei religioase româneşti la care au participat: Laurian Anania, Luiza Barcan, Doina Pologea-Berceanu, Zenovia Zamfir, Ioan St. Lazăr. 

Manifestări culturale la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului

Duminică, 12 martie, Sala „Iosif Episcopul” a Centrului Cultural „Sfântul Ierarh Calinic” a găzduit colocviul Slujind în Cerurile Oltului cu Valeriu Anania. În prezența reprezentanților instituțiilor de cultură, părinților profesori și elevilor Seminarului Teologic Sfântul Nicolae, și a iubitorilor de artă și cultură din Râmnicu-Vâlcea au susținut comunicări, în colocviul moderat de Prof. Ioan St. Lazăr, Pr. Dr. Ștefan Zară, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului, Pr. Conf. Univ. Dr. Jan Nicolae de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, Părintele Arhim. Dumitru Cobzaru,  Laurian Anania.

Memorialul a încheiat cea de-a șaptea ediție a sa cu în lumina redescoperirii gândirii teologice a mitropolitului Bartolomeu, dar și de reafirmare a luptei de rezistență prin cultură la terorile închisorilor comuniste. 

Alte articole despre: