Eşti aici

Slujire arhierească la Hramul Mănăstirii Dintr-un Lemn

9 Septembrie 2016 / Viața Eparhiei

La sărbătoarea Nașterea Maicii Domnului, 8 septembrie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Dintr-un Lemn, cu prilejul sărbătorii hramului ctitoriei voievodului Matei Basarab.

În cuvântul de învățătură împărtășit părinților, viețuitorilor mănăstirii și pelerinilor participanți la slujba de hram, Înaltpreasfinția Sa a subliniat că  „Începutul anului bisericesc are ca primă sărbătoare mare, praznicul Nașterii Maicii Domnului.

Despre Maica Domnului, așa cum știm din dumnezeieștile Scripturi, s-a prevestit, s-a proorocit că se va naște din neamul lui David și că prin ea se zdrobi capul șarpelui, care a ispitit primii oameni și care ispitește neamul omenesc.

Părinții Maicii Domnului erau doi oameni credincioși care însă ajunseseră la o vârstă înaintată și nu fuseseră binecuvântați cu copii. Respectând rânduielile Legii lui Moise, care spunea că măcar o dată în an se cuvenea ca fiecare om să meargă în cetatea cea mare a Ierusalimului și acolo, la Templu, să se închine și să aducă jertfă, au mers și ei  ca să aducă jertfă la Templul din Ierusalim. Acolo însă au fost judecați de cei care primeau jertfă, spunând că sunt blestemați, pentru că Dumnezeu nu i-a binecuvântat cu copii, așa cum se întâmplă uneori și în zilele noastre cu oamenii care nu au prunci, aceștia gândesc că au greșit cu ceva înaintea lui Dumnezeu. Atunci, atât de mare a fost mâhnirea lor, încât au plecat către Ierihon, printr-un pustiu, unde au postit patruzeci de zile și patruzeci de nopți lângă un pârâu din care se adăpase cu mult timp în urmă proorocul Ilie […].

Ascultându-le rugăciunea, Dumnezeu a dezlegat pântecele Anei și a născut la bătrânețe o fiică căreia i-au spus Maria, care se tâlcuiește „împărăteasă”, făgăduindu-i lui Dumnezeu că o va închina la Templu. Până la vârsta de trei ani au crescut-o acolo, în Ierusalim, după care au dus-o și au închinat-o la Templu, unde a rămas până la vârsta de cincisprezece ani. Acolo, la Templu, ea își petrecea timpul citind Scripturile, iar îngerul Gavriil îi aducea hrană şi îi tâlcuia locurile mai greu de înţeles din Biblie, pregătindu-o pentru a deveni mamă Fiului lui Dumnezeu. Sfântul Maxim Mărturisitorul, dar și Sfinţii Teofilact, Gherman, Teodoret spun că Fecioara Maria priveghea de seara până dimineaţa în Sfânta Sfintelor, în rugăciune și meditație la cuvintele Scripturii  […].

Maica Domnului, așa cum vedem, a fost cinstită mai întâi de Dumnezeu, care a ales-o pe ea ca să fie mama Fiului Său. Apoi Maica Domnului a fost cinstită de către cei care au fost aleși de Mântuitorul Iisus Hristos, Dumnezeu adevărat și om adevărat, ca să-I fie ucenici, astfel, atunci când Maica Domnului a trecut la Fiul ei, ca s-o prohodească și s-o îngroape în Grădina Ghetsimani, ei s-au adunat de la marginile pământului pentru a fi cu maica lor și a noastră, a tuturor.

Dar vedem în Evanghelia de astăzi că Maica Domnului a fost cinstită de cei care trăiau în vremea ei, de oamenii de rând, pentru că aceștia Îi spuneau Mântuitorului că „fericit este pântecele care Te-a purtat și fericiți sunt sânii care Te-au alăptat” […].

Maica Domnului a fost cinstită nu numai de oameni și de Dumnezeu, ci și de îngeri. Arhanghelul Bunei-Vestiri îi arată ei cât de mare este în neamul omenesc și de aceea rugăciunile ne învață că „este mai cinstită decât heruvimii și mai mărită decât serafimii”, că este Împărăteasa cerului și a pământului și cel mai important lucru este să înțelegem că Maica Domnului este mijlocitoare pentru noi înaintea Preabunului Dumnezeu.

Ce înseamnă că Maica Domnului este mijlocitoare?

Acolo, lângă tronul Preasfintei Treimi, ea totdeauna intervine pentru noi. Când noi ne rugăm și-i cerem ajutorul, Maica Domnului împletește rugăciunea noastră cu mijlocirea ei.

La această mănăstire, cu binecuvântarea lui Dumnezeu și a Preacuratei Maicii Sale, iată se află o icoană făcătoare de minuni […]. Am hotărât cu soborul mănăstirii ca această icoană a Maicii Domnului să primească o zi de prăznuire, și astfel ea să se prăznuiască în prima duminică a lunii octombrie […].

Dumnezeu să ne binecuvânteze să avem această șansă ca în toată viața noastră să fim sub acoperământul Maicii Domnului și de a fi însoțite rugăciunile noastre de rugăciunile Maicii Domnului, având nădejdea că Maica Domnului întotdeauna ne ajută”, a încheiat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

Alte articole despre: