Eşti aici

Prăznuirea Sfântului Antim Ivireanul, ocrotitorul municipiului Râmnicu-Vâlcea și al Mănăstirii Antim

27 Septembrie 2019 / Viața Eparhiei

Evenimentele cultural-duhovnicești în cinstea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, ocrotitorul municipiului Râmnicu-Vâlcea, au culminat în ziua de vineri, 27 septembrie, cu săvârșirea Sfintei Liturghii la biserica Mănăstirii Antim din cartierul Troianu din Râmnicu-Vâlcea, cu hramurile Izvorul Tămăduirii și Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul.

Preoți și credincioși, monahi și monahii de la parohiile și mănăstirile Arhiepiscopiei Râmnicului au participat vineri, 27 septembrie, la prăznuirea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, ocrotitorul municipiului Râmnicu-Vâlcea și al Mănăstirii Antim-Troianu. Pentru mulțimea pelerinilor prezenți, Sfânta Liturghie a fost săvârșită pe un podium amenajat în apropierea locașului de cult. Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de 2 ierarhi români, respectiv un ierarh din țara natală a Sfântului Antim, Georgia și un ierarh din spațiul arab, pentru care Sfântul Antim a tipărit cărți in limba arabă. În sobor au fost Înaltpreasfințitul Părinte Theodor, Mitropolit de Ahaltsihe și Tao-Klargeti, Înaltpreasfințitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Părinte Quais, Episcop de Erzurum și vicar-patriarhal al Patriarhiei Greco-Ortodoxe a Antiohiei și a Întregului Răsărit, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

În soborul slujitorilor, alături de  părinții stareți de la mănăstirile vâlcene, au fost preoții de la bisericile din municipiul Râmnicu-Vâlcea. De asemenea, în soborul preoților a fost și preotul Neluțu Oprea, paroh al Parohiei ortodoxe române din Sofia.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Sfântul Antim Ivireanul a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de prof. Marian Cristian Stroe.

După rostirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfințitul Părinte Theodor, Mitropolit de Ahaltsihe și Tao-Klargeti, a vorbit despre viața și lucrarea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.

Înaltpreasfinția Sa a menționat ca nu se păstrează în documentele vremii informații despre sfântul ierarh georgian, ci doar faptul că părinții săi se numeau Ioan și Maria, iar familia sa era una nobilă. 

"La întoarcerea în țara sa, unde erau vremuri grele, Sfântul Antim a fost răpit și vândut în Turcia de astăzi. Deși a fost dus departe de țara sa, inima lui totdeauna a rămas cu poporul georgian sau ivirean, și deși a fost dus în mai multe țări, el întotdeauna a accentuat faptul că este georgian. Cu toate acestea, primul lui gând a fost să slujească lui Dumnezeu și să nu uite patria sa. Dar necunoscute sunt căile lui Dumnezeu, căci a fost răscumpărat din robie de patriarhul Dositei Notara al Ierusalimului și ani de zile a slujit la biserica Sfântului Mormânt. Apoi, prin pronia lui Dumnezeu, a ajuns pe pământul Valahiei, fiind adus aici de Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu. Poporul Valahiei a prețuit foarte mult tot ceea ce făcea Sfântul Antim Ivireanul pe acest pământ. Așa a ajuns stareț la Snagov, apoi a fost hirotonit episcop la Râmnic, pentru acest ținut minunat al Vâlcii.

Eu acum am mari emoții pentru că stau pe pământul pe care stătea odinioară Sfântul Antim Ivireanul și în care a slujit și a predicat. Sunt impresionante cuvintele lui pe care le-a rostit atunci când a fost ales mitropolit. El a spus credincioșilor că, cu toate că pe acest ținut au trecut foarte mulți dușmani, poporul a păstrat credința adevărată creștină, iar el, ca cel mai nevrednic și mai mic, asemenea lui David, a fost ales ca păstor, ca să ia asupra sa toate durerile pentru a ușura povara celor păstoriți ai săi.

Nu voi enumera acum cele pe care le-a făcut Sfântul Antim Ivireanul, căci dumneavoastră le știți foarte bine, însă vreau să spun că el a îndrăgit acest popor și și-a pus viața sa pentru acest popor, că niciodată nu a uitat patria sa, fiindcă aici a întemeiat prima tipografie de limba georgiană, a tipărit primele antimise cu litere georgiene pe care le-a trimis în Georgia, la regele Vahtang, și a trimis și material tipografic pentru înființarea unei tipografii georgiene.

Ieri, când am mers în pelerinaj la unele mănăstiri din Vâlcea și am vizitat muzee, când am văzut Evanghelia tipărită de Sfântul Antim Ivireanul, dacă nu vedeam de aproape ce litere sunt, aș fi crezut că este Evanghelie georgiană. A fost realizată în același fel, cu aceleași ornamente și chiar și stilul literelor este făcut în același fel.

Precum Evanghelia de astăzi ne-a îndemnat să nu ne facem comoară pe pământ, ci să ne facem comoară în ceruri, la fel Sfântul Antim Ivireanul și-a făcut comoară în ceruri, iar mărturie este că însăși viața și-a pus-o pentru poporul său și chiar el însuși a citit decizia prin care a fost trimis spre moarte.

Vreau să vă spun La mulți ani! de ziua Sfântului Antim și faptul că pentru mine este o mare bucurie, fericire și onoare să fiu pe acest pământ unde a predicat Sfântul Antim. Eu văd că roadele predicii lui sunt vii și astăzi și că Biserica Ortodoxă din zona Vâlcii prosperă și este foarte puternică. Mulțumesc Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie care ne-a invitat și ne-a făcut părtași la această bucurie de a participa la această sfântă sărbătoare alături de dumneavoastră. Dumnezeu să vă binecuvânteze și rugăciunile Sfântului Antim Ivireanul să fie binecuvântare pentru voi toți, peste întreaga Românie și peste întreaga Georgie", a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Theodor.

Exemplu de credință puternică și trăire în Hristos

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Theodor pentru împreuna slujire.

"Ziua aceasta este una binecuvântată de Dumnezeu și plină de încărcare duhovnicească, mai ales că anul acesta, la propunerea vrednicului de pomenire arhiepiscop Gherasim Cristea, Sfântul Ierarh Antim Ivireanul a devenit ocrotitor al acestui municipiu. De aceea, am considerat că este bine ca să invităm la bucuria aceasta solemnă pe Înaltpreasfințitul Părinte Theodor, Mitropolit de Ahaltsihe și Tao-Klargeti, împreună cu starețul mănăstirii din localitatea Ude, locul de naștere al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, întrucât pe noi ne leagă acest sfânt și suntem înfrățiți prin rugăciunile pe care el le înalță Preabunului Dumnezeu pentru credincioșii români și georgieni. Este o binecuvântare că Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Theodor, cel care păstorește credincioșii din zona în care s-a născut Sfântul Antim Ivireanul, este însoțit și de profesorul de Teologie Alexii Ksutasvili, care a studiat la noi în țară, ca să vină și să se bucure de locurile în care a păstorit Sfântul Antim Ivireanul și unde a întocmit prima tipografie cu caractere georgiene. Sfântul Antim Ivireanul, de-a lungul păstoririi sale aici, la Vâlcea, a tiparit 9 cărți, între care Tomul bucuriei, cărți de apărare a credinței, deoarece Ortodoxia era asaltată de credințe eterodoxe. De-a lungul întregii sale activități, a tipărit 63 de cărți, dintre care 22 în limba română. A tipărit cărți în toate limbile în care s-a săvârșit Sfânta Liturghie, și anume greacă, slavonă, arabă, română și georgiană. Totdeauna, el și-a pus nădejdea în Dumnezeu și în Maica Domnului, iar aceasta s-a văzut și mai mult când a fost răscumpărat de patriarhul Ierusalimului Dositei Notara și apoi recomandat Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, pentru darurile cu care era înzestrat de Dumnezeu, precum cel al sculpturii, picturii, broderiei, ca să îl aducă în Țara Românească, așa cum a fost adus de către domnitorul Radu cel Mare Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, care a reorganizat viața bisericească din Tara Românească. [...] Împreună cu Sfântul Antim Ivireanul și cu starețul Ioan de la Hurezi au purces la înălțarea duhovnicească a acestei regiuni, iar lucrările și chipurile lor au rămas la Schitul Fedeleșoiu și la mănăstirile Surpatele, Govora, Hurezi, Cozia.

Sfântul Antim a fost un mare iubitor al neamului românesc, nu numai pentru că a scris în limba română, ci și pentru că a învățat limba într-atât încât, se spune, că nimeni nu ar fi vorbit așa de bine limba română. De aceea, criticii literari, pe baza Didahiilor, au afirmat că el a pus bazele limbii române moderne.

Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul ne-a lăsat un testament, și anume să ne iubim țara, asa cum a făcut-o el, deși era țara sa de adopție, să iubim neamul și credința, pe care el a mărturisit-o până la moarte. Este pentru noi un model de credință puternică, de fierbinte trăire duhovnicească în Hristos, dar și un exemplu de mare patriot, pentru că și datorită lui s-a introdus limba română în cultul Bisericii", a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie.

Daruri pentru binecuvântare și slujire

În semn de mulțumire pentru prezență și slujire, părintele arhim. Sava Pleșa, starețul Mănăstirii Antim - Troianu, a oferit ierarhilor câte un toiag arhieresc. De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Theodor a dăruit Mănăstirii Antim - Troianu o icoană a Sfântului Antim Ivireanul, pictată la mănăstirea din Georgia ocrotită de Sfântul Antim.

Pentru bucuria duhovnicească a pelerinilor, în pridvorul bisericii Mănăstirii Antim - Troianu au fost așezate spre cinstire racla cu moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița și toiagul arhieresc al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, singura relicvă păstrată de la Sfântul Antim.

Alte articole despre: