Eşti aici

IPS Varsanufie: „Să ne deschidem conştiinţa înaintea lui Dumnezeu, arătându-I rănile noastre sufletești”

28 Ianuarie 2018 / Viața Eparhiei

Duminică, 28 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie i-a binecuvântat pe preoții și credincioșii Parohiei Sfântul Gheorghe Izvoranul din Municipiul Drăgășani, săvârșind Sfânta Liturghie la începutul Perioadei Triodului.

În cuvântul de învățătură împărtășit celor prezenți cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a arătat că „în timpul rugăciunii, fariseul a numărat înaintea lui Dumnezeu dreptatea sa, postul său şi plata zeciuielilor:  Dumnezeule, Îţi mulţumesc pentru că nu sunt ca ceilalţi oameni, răpitori, nedrepţi şi desfrânaţi, sau ca acest vameş. Postesc de două ori pe săptămână şi dau zeciuială din toate câte câştig.

Vameșul, în schimb, nu îndrăznea nici ochii să-şi ridice spre cer grăind doar cuvintele smereniei: Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosului.

Sfânta Evanghelie ne arată că Dumnezeu n-a ascultat numai cuvintele rostite cu mândrie, ci s-a uitat în inima celui care le rostea, şi aceasta era trufașă, chiar osânditoare față de acest vameș și, de aceea, s-a îndurat de vameș, a cărui rugăciune a aflat-o smerită şi înfrântă, fapt pentru care acesta a plecat mai îndreptat la casa sa, decât acela.

Părinții Bisericii ne învață că cea mai de nădejde cale pentru a ne străpunge este nimicirea în noi înşine a părerii de sine fariseice şi înrădăcinarea în inimă a tânguirii de pocăinţă a vameşului. Faptele cele bune nu se săvârșesc precum vedem că se întâmpla în rândul fariseilor: cei ce dădeau milostenie trâmbițau, cei care posteau își smoleau fețele lor, iar cei ce se rugau umblau pe ulițe.

În această pericopă evanghelică nu se zice nici că am putea păcătui ca vameşul, ci numai că noi trebuie să fim smeriţi ca dânsul. Căci dacă vameşul, acest mare păcătos, a dobândit harul lui Dumnezeu, pentru că a fost smerit, în mod sigur dobândesc mila lui Dumnezeu toți aceia care unesc cu smerenia lor viața lor îmbunătăţită prin îndelungă postire, neîncetată rugăciune și iubire față de aproapele.  

Să ne deschidem așadar conştiinţa înaintea lui Dumnezeu, arătându-I rănile noastre sufletești, şi să cerem de la Dânsul doctoria cea vindecătoare. Perioada aceasta a Triodului, pe care o începem în această zi, ne îndeamnă să ne mărturisim păcatele  și neputințele noastre, dar, cel mai important, să ne îndreptăm viața noastră”, a încheiat Chiriarhul Râmnicului.

Alte articole despre: