Eşti aici

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie: „Iubirea pentru oameni a fost aceea care L-a ținut pe Mântuitorul Hristos până la sfârșit pe Sfânta Cruce”

10 Septembrie 2023 / Viața Eparhiei

„Dumnezeu atât de mult a iubit neamul omenesc, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a trimis ca pe omul care zăcea plin de răni să-l vindece și să-l ducă împreună cu Sine acolo unde este viață fără de sfârșit, adică în Împărăția Sa  cea pregătită nouă tuturor încă de la întemeierea lumii (Matei XXV, 34)”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, duminică, 10 septembrie, la Parohia Sutești din Protoieria Drăgășani.

Înaltpreasfinția Sa a arătat în cuvântul de învățătură împărtășit celor prezenți că „Mântuitorul Hristos ne-a descoperit iubirea lui Dumnezeu față de noi, dar ne-a învățat totodată și iubirea omului față de Dumnezeu și față de aproapele său. El singur a împlinit porunca iubirii „să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, iar pe aproapele tău, ca pe tine însuţi” (Luca X, 27), de la începutul vieții Sale și „până la moarte, şi încă moarte pe cruce” (Filipeni II, 8).

Dumnezeu ne-a iubit așa cum numai El Însuși o putea face, anume prin suferința, Jertfa pe Cruce și Învierea Fiului Său întrupat, cum spune Apostolul Ioan: „Aceasta e dragostea, nu fiindcă noi am iubit pe Dumnezeu, ci fiindcă El ne-a iubit pe noi şi a trimis pe Fiul Său jertfă de ispăşire pentru păcatele noastre” (I Ioan IV, 10). De altfel, iubirea pentru oameni a fost aceea care L-a ținut pe Mântuitorul Hristos până la sfârșit pe Sfânta Cruce. Semn al iubirii smerite, Jertfa pe Cruce a Mântuitorului Hristos este, totodată, și semnul atotputerniciei Sale.

De aceea, Biserica întreagă trăiește sub semnul Sfintei Cruci, pentru că nu ni s-a descoperit altă cale spre Împărăția lui Dumnezeu, decât calea cea împărătească și bătătorită a tuturor celor care urmează Domnului.

Cu această conștiință rostim și noi rugăciunea din Acatistul Mântuitorului Hristos, zicând: „Trupul Tău întins pe Cruce să întindă către Tine mintea mea, cea trasă jos de diavoli. Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de potrivnici. Preasfintele Tale mâini, pironite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pierzării, precum a făgăduit preasfântă gura Ta!”

Să privim, așadar, la Mântuitorul Hristos, Care din nesfârșita Sa iubire față oameni a suferit moarte pe Cruce pentru mântuirea noastră și, învață Sfântul Maxim Mărturisitorul, „în loc de ură, El arată iubirea şi răpune pe tatăl răutăţii, prin bunătate”, fiind, cu adevărat, neclintit în iubirea și bunătatea Sa”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

Alte articole despre: