Eşti aici

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie: „Dumnezeu, în bunătatea Sa, iartă pe cel care se pocăieşte sincer”

5 Septembrie 2021 / Viața Eparhiei

„Dumnezeu, în bunătatea Sa iartă întotdeauna pe cel ce se pocăieşte sincer, numai că cel ce dovedeşte o încredere prea mare în iertarea Lui, ajunge să desconsidere propriul său efort, se leneveşte şi slăbeşte spiritual, ajungând să nu mai privească cu seriozitate propria sa îndreptare sau mântuire”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Drăgășani, duminică, 5 septembrie.

Tâlcuind pericopa evanghelică a datornicului nemilostiv, Înaltpreasfinția Sa a subliniat: „Iertarea noastră, ca fii ai lui Dumnezeu, este condiționată de iertarea pe care o dăm și noi celor de lângă noi.
Iertarea și împăcarea cu aproapele nostru rămân condiții fundamentale pentru rugăciune, potrivit cuvintelor Mântuitorului Hristos: „Dacă îţi vei aduce darul tău la altar şi acolo îţi vei aduce aminte că fratele tău are ceva împotriva ta, lasă darul tău acolo, înaintea altarului, şi mergi întâi şi împacă-te cu fratele tău şi apoi, venind, adu darul tău” (Matei V, 23-24). Iar darul și altarul nu sunt altceva decât rugăciunea și inima noastră. 
 La iertarea semenilor, înainte de rugăciune, îndeamnă și Sfântul Ioan Scărarul: „Când te pregătești să te înfățișezi Domnului, să-ți fie haina sufletului țesută întreagă din firele, mai bine zis din zalele nepomenirii răului”.
Prin iertarea și mila față de cei care ne-au greșit nouă devenim vrednici să îi cerem lui Dumnezeu tot milă și iertare, având ca mărturie cuvântul Său: „Când staţi de vă rugaţi, iertaţi orice aveţi împotriva cuiva, ca şi Tatăl vostru Cel din ceruri să vă ierte vouă greşealele voastre. Că de nu iertaţi voi, nici Tatăl vostru Cel din ceruri nu vă va ierta vouă greşealele voastre” (Marcu XI, 25-26)”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

Alte articole despre: