Eşti aici

„Împlinirea rugăciunilor adresate Maicii Domnului o arată pentru veșnicie mijlocitoare a noastră înaintea Fiului Său”, a spus Chiriarhul Râmnicului

12 Iulie 2020 / Viața Eparhiei

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit  Sfânta Liturghie duminică, 12 iulie, la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea unde a fost cinstită  Icoana Maicii Domnului Prodromița.

La inițiativa Înaltpreasfinției Sale, Icoana Maicii Domnului Prodromița a devenit ocrotitoare a Municipiului Râmnicu-Vâlcea, începând cu anul 2015, fiind mărturisit faptul că Biserica este un organism viu în cadrul căruia se realizează mântuirea omului.

În cuvântul de învățătură împărtășit preoților și credincioșilor, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a arătat că „Dumnezeu îşi descoperă prin mijlocirea ei nemărginita Sa iubire față de oameni, dar și chemarea omului la sfințenie.

Prin cinstirea icoanelor făcătoare de minuni ale Maicii Domnului conștiința omului rămâne trează și devine lucrătoare. Mulţi pelerini vin la icoanele Maicii Domnului, atestând credinţa în minunile petrecute prin aceastea, precum şi faptul că ele sunt în continuare izvoare de har. Harul izvorât prin ele pune început al credinţei şi o menţine în oameni.

Maica Domnului este mijlocitoare nu doar pentru momentul Întrupării, ci este mijlocitoare de-a lungul istoriei mântuirii până la sfârşitul acestui veac. Maica Domnului dezvăluie prin icoanele sale legătura vie şi personală cu Fiul şi legătura personală a sa cu noi. Rugăciunile adresate de către credincioşi Maicii Domnului sunt rugăciuni adresate și Fiului ei. Această legătură este mărturisită prin cinstirea icoanelor sale făcătoare de minuni, dar și în Sfânta Scriptură și în cântarea liturgică, întrucât fundamentul tuturor învățăturilor despre Maica Domnului îl constituie Întruparea lui Dumnezeu-Cuvântul, locuirea, sălășluirea reală a lui Dumnezeu în pântecele său.

În lumina acestei învățături, ea devine sfeșnicul de aur în brațele căruia luminează „Lumina cea adevărată”, după cum învață Sfântul Efrem Sirul care afirma că El lumina din trupul ei cum lumina din râul Iordanului și pe vârful Taborului.

Cei mai mulţi pelerini vin la icoanele făcătoare de minuni să se roage ca la un izvor viu şi nesecat al harului. Prezenţa lor în fața icoanelor făcătoare de minuni descoperă evlavia, dar și credinţa, ca una ce este vie, lucrătoare prin faptele cele bineplăcute lui Dumnezeu, dar și mărturisitoare, întrucât arată tuturor că puterea Maicii Domnului întrece orice încercare umană ca ceea ce are „stăpânire nebiruită”.

Evlavia se trăiește astfel ca sentiment al recunoștinței față de iubirea lui Dumnezeu și față de mijlocirea sfinților înaintea Preasfintei Treimi. Mai mult decât atât, trebuie să o așezăm pe Maica Domnului drept model de evlavie și de smerenie în viața noastră”, a încheiat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

Alte articole despre: