Eşti aici

„Dumnezeu Se odihnește în sfinți”, a spus Chiriarhul Râmnicului la sărbătoarea Sfântului Antonie de la Iezer

23 Noiembrie 2018 / Viața Eparhiei

În ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie în mijlocul obștii acestei mănăstiri. Alături de Înaltpreasfinția Sa au fost prezenți părinții consilieri, stareți ai mănăstirilor și preoți slujitori din Arhiepiscopia Râmnicului.

 

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, în cuvântul de învățătură adresat obștii monahale și pelerinilor, a arătat că  „viața creștină autentică este reprezentată de  permanenta luptă pentru dobândirea Împărăției celei cerești, prin transformarea duhovnicească a omului, spre creșterea lui de la chip la asemănarea cu Dumnezeu. Această transformare se realizează cu mult efort, dar mai cu seamă cu ajutorul Preabunului Dumnezeu prin mijlocirile sfinților, bineplăcuții Săi. 

Arătând cinstirea deosebită de care se bucură sfântul din partea celor care, urmându-i îndemnul, caută să se apropie tot mai mult de Dumnezeu, Chiriarhul Râmnicului a vorbit despre minunata sa viețuire „în post și rugăciune, după chipul Sfântului Antonie cel Mare: nu dormea niciodată în pat, purta un brâu din lanţuri de fier, iar hrana sa era puţină, căci „numai după ceasul al nouălea consuma pâine şi apă“. Pentru multele sale osteneli, Cuviosul Antonie a primit de la Dumnezeu darul înainte-vederii şi al vindecării, fapt pentru care era căutat de viețuitori ai mănăstirilor și de numeroși credincioși pentru sfătuire și îndrumare duhovnicească, aceștia venind chiar și de dincolo de munți, din Transilvania.

După petrecerea lui din viața aceasta, în Împărăția lui Dumnezeu, Sfântul Cuvios Antonie s-a arătat și mai de folos celor ce îi cereau ajutorul.

Cinstitele sale moaște, așezate în această mănăstire, sunt semne văzute ale prezenței lui în lume. Harul lui Dumnezeu sălășluit în trupul acestuia în  viața pământească a rămas nedespărțit și după despărțirea sufletului de trup, exprimând, parcă, așteptarea cu nerăbdare a Învierii, și dându-ne dovadă de viața întru Duhul Sfânt, pe care acesta a dus-o”, a încheiat Înaltpreasfinția Sa.

Alte articole despre: