Eşti aici

Comemorarea Generalului David Praporgescu

14 Octombrie 2016 / Viața Eparhiei

   „Neamul este etern prin cultul eroilor!” - (Nicolae Iorga)

Centrul de Cercetări Istorice „Pr. Dumitru Bălașa” al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, în colaborare cu Arhiepiscopia Râmnicului, Garnizoana Râmnicu-Vâlcea, Forumul Cultural al Râmnicului, Școala Gimnazială Câinenii Mari, Biblioteca Locală Câineni și Primăria Comunei Câineni au organizat în data de 13 octombrie 2016, în cadrul Programului Național de Cercetare Istorică „Pe urmele eroilor și martirilor neamului”, un program cultural, religios și militar de cinstire a memoriei eroilor căzuți în toamna anului 1916 în luptele de pe Valea Oltului, în Războiul Reîntregirii Neamului.

Manifestările au debutat în cadrul Simpozionului Național de Istorie „România în Primul Război Mondial, ediția a II-a, Centenarul morții generalului David Praporgescu – eroul de Coți, 1916-2016”, organizat la Căminul Cultural din satul Câinenii Mici.

După cuvânt de întâmpinare rostit de istoricul Eugen Petrescu, director fondator al Centrului de Cercetări Istorice „Pr. Dumitru Bălaşa”, iniţiatorul şi coordonatorul evenimentului, au urmat comunicările invitaților, între care amintim pe  Acad. Radu Ştefan Vergatti, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, Pr. Nicolae Moga, Consilier Bisericesc al Arhiepiscopiei Râmnicului, Adrian Bușu, Vicepreședintele Consiliului Județean Vâlcea, D. Carpeneanu, din partea Prefecturii Vâlcea, Prof. univ. dr. Dinică Ciobotea, coordonator ştiinţific al Centrului de Cercetări Istorice „Pr. Dumitru Bălaşa”, Prof. dr. Ion Soare, vicepreşedinte al Forumului Cultural al Râmnicului, Prof. dr. Gabriel Croitoru, cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopşor” al Academiei Române, Prof. Dumitru Garoafă, consilier superior în cadrul Serviciului Judeţean Vâlcea al Arhivelor Naţionale, Prof. Nicolae Daneş, membru al Asociaţiei Seniorilor din Educaţie, Ştiinţă şi Cultură din Judeţul Vâlcea; coautor al volumului „Monografia Comunei Câineni, Judeţul Vâlcea” (Ed. Fortuna, 2008), Ing. Marian Pătraşcu, membru al Forumului Cultural al Râmnicului şi al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”; coautor al volumului „Monografia Comunei Câineni, Judeţul Vâlcea” (Ed. Fortuna, 2008), Dr. ing. Mihai Sporiş – liderul Grupului de la Râmnic „România – Grădina Maicii Domnului”, General Grigore Buciu, Vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

Mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, transmis de către Părintele Consilier Nicolae Moga, a evocat jertfa eroilor români căzuți pe câmpurile de luptă pentru întregirea neamului și demnitatea poporului român. Jertfa eroilor români a fost admirabil descrisă pe inscripţia de pe Arcul de Triumf din capitala României: „După secole de suferinţe, creştineşte îndurate, şi după lupte grele pentru păstrarea fiinţei naţionale, după apărarea plină de sacrificii a civilizaţiei umane, se îndeplini dreptatea şi pentru poporul român...”. Deși preoţii Bisericii nu au fost chemaţi să poarte armele, ei au fost chemaţi să-i întărească sufleteşte pe ostaşii români cărora le-au devenit duhovnici, ţinându-le trează conştiinţa morală sau alinându-le suferinţa. Lucru acesta a rămas întipărit pentru totdeauna în conștiința poporului român, fapt pentru care Mesajul Învierii - „Hristos a Înviat”, a fost înscris, ca pavăză, pe frontispiciul Mausoleului de la Mărăşeşti.

După încheierea simpozionului a urmat o ceremonie militară şi religioasă de comemorare a eroilor neamului căzuţi în luptele de pe Valea Oltului în toamna anului 1916, eveniment organizat la Crucea Comemorativă de Război situată în satul Câinenii Mici, comuna Câineni, ridicată la 1925 în memoria generalului David Praporgescu – comandantul Corpului I Armată, căzut la datorie pe Muntele Coţi, în ziua de 30 sept./13 oct. 1916, în Războiul Reîntregirii Neamului.

Slujba religioasă a fost săvârșită de un sobor din care au făcut parte Părintele Consilier Nicolae Moga, Părintele Nicolae Ceaușu, Protopopul Protopopiatului Călimănești, preoți din parohiile învecinate.

Părintele Protoiereu Nicolae Ceaușu a subliniat faptul că în semn de recunoștință față de eroii Neamului, Biserica Ortodoxă Română a alcătuit ectenii speciale pentru pomenirea acestora în cadrul Sfintei Liturghii, iar Sărbătoarea Înălțării Domnului a fost închinată comemorării și pomenirii eroilor.

Alături de participanții la simpozionul desfășurat în prima parte a manifestărilor, la ceremonialul militar și religios au participat autoritățile locale, cadre didactice și elevi ai Școlii Câineni.

Generalul David Praporgescu (n. 13 decembrie 1866, Turnu Măgurele - d. 30 septembrie/ 13 octombrie 1916, Munții Coți) a fost general al Armatei României  din Primul Război Mondial. A murit eroic pe câmpul de luptă în bătălia de pe Valea Oltului, din octombrie 1916.

A îndeplinit funcții de comandant de brigadă, de divizie și corp de armată în campania anului 1916.

În anul 1927 a fost decorat post-mortem cu Ordinul „Mihai Viteazul”, clasa III, pentru modul cum a acționat în campania anului 1916.

„Pentru vitejia și destoinicia cu care a condus personal operațiunile trupelor de pe Valea Oltului și Munții Colți în anul 1916. căzând grav rănit de o schijă de obuz, în linia I-a de tranșee, pe când îmbărbăta pe soldați la luptă crâncenă contra inamicului care era mult superior ca număr, murind ca un erou din cauza rănilor căpătate.” (Înalt Decret no. 614 din 2 martie 1927)

Alte articole despre: