Eşti aici

Delegația Patriarhiei Române
Delegația Patriarhiei Române
Mănăstirea Sfântul Cuvios Gheorghe din Hozeva
Mănăstirea Sfântul Cuvios Gheorghe din Hozeva
Delegația Patriarhiei Române
Delegația Patriarhiei Române
Delegația Patriarhiei Române
Delegația Patriarhiei Române
Mănăstirea din Hozeva

Sfântul Ioan Iacob, canonizat de Patriarhia Ierusalimului

5 Februarie 2016 / Știri externe / Pr. Nifon Dorin Iancu

Duminică, 31 ianuarie 2016, Patriarhia Ierusalimului a proclamat canonizarea Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț. La 30 ianuarie 2016, delegația Patriarhiei Române a fost primită de către Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului.

Duminică, 31 ianuarie 2016, Patriarhia Ierusalimului a proclamat canonizarea Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț. Hotărârea de proclamare a canonizării acestui sfânt român a fost luată în ședința Sfântului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului din toamna anului 2015.

Patriarhia Română a fost reprezentată la eveniment de către o delegație condusă de PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. La 30 ianuarie 2016, delegația Patriarhiei Române a fost primită de către Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului. Membrii delegației s-au închinat la Sfântul Mormânt, apoi au oferit în dar Patriarhului Teofil o icoană cu Sfântul Teofil Mărturisitorul și alta cu Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, la rândul lor primind câte o cruce pectorală de sidef și o icoana cu Maica Domnului.

Proclamarea oficială a canonizării Sfântului Cuvios Ioan Iacob a avut loc duminică, 31 ianuarie 2016, la Mănăstirea Sfântul Cuvios Gheorghe din Hozeva, Israel, unde se păstrează Sfintele sale Moaște. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de PF Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, împreună cu un ales sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

*

Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ s-a născut la 23 iulie 1913, în satul Crăiniceni, comuna Horodiştea, judeţ Dorohoi. Părinții săi, Maxim şi Ecaterina, au primit de la Dumnezeu un singur copil, pe care l-au botezat Ilie. La 1932, a refuzat înscrierea la Facultatea de Teologie din Cernăuţi și a intrat în obștea Sfintei Mănăstiri Neamț, unde a fost rânduit cu ascultarea de bibliotecar. La 1936 a plecat în Țara Sfântă, nevoindu-se în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit de lână Betleem, apoi în mai multe locuri pustnicești. La 1952 a intrat în obştea Mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul din pustiul Hozeva. Ultimii șapte ani din viață i-a petrecut într-o peșteră. A trecut la cele veșnice la 4 august 1960, la vârsta de 47 de ani. După 20 de ani, la 8 august 1980, trupul său a fost aflat întreg.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul sfinților la 20 iunie 1992, cu numele de Sfântul Ioan Iacob de la Neamț, cu zi de prăznuire la 5 august, data trecerii sale la cele veșnice.

Alte articole despre: