Eşti aici

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie: „Hristos Domnul nu dă omului doar o simplă tămăduire a trupului, ci El oferă sănătate trupului şi sufletului”

19 Iulie 2020 / Viața Eparhiei

„Rugăciunea este ajutorul omului bolnav”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, duminică, 19 iulie, la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din orașul Călimănești.

Tâlcuind pericopa evanghelică a duminicii, Înaltpreasfinția Sa a precizat: „Purtarea de grijă a lui Dumnezeu se descoperă ca manifestare a nesfârșitei Sale iubiri față de oameni, aducând deopotrivă tămăduire sufletului și trupului.

 Cunoscând gândurile cărturarilor, Mântuitorul li Se descoperă drept Mesia: „Să ştiţi că putere are Fiul Omului pe pământ a ierta păcatele”. A spus apoi slăbănogului: „Scoală-te! Ia-ţi patul şi mergi la casa ta!” Dacă curățirea păcatelor era actul pe care îl cunoștea doar Fiul lui Dumnezeu, de tămăduirea trupului s-au încredințat toți cei prezenți, dintre care mulți au slăvit pe Dumnezeu. Hristos Domnul nu dă omului doar o simplă tămăduire a trupului, ci El oferă sănătate trupului şi sufletului. Astfel, înţelegem din lucrarea lui Hristos că iertarea păcatului sufletesc aduce vindecarea trupului, pe când vindecarea sau ameliorarea bolii în trup, pe cale exclusiv terapeutică, nu implică în mod direct iertarea păcatului”.

Continuând cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a arătat că „vindecarea trebuie primită cu recunoștință. Nu Dumnezeu are ne­voie de mulţumirea noastră, ci noi trebuie să mulţumim Lui, pen­tru a ne îmbogăţi duhov­ni­ceş­te şi pentru a creşte în comuniune, în iubire smerită şi sfântă”.

Alte articole despre: