Eşti aici

Activități catehetice în Parohia Jiblea Veche

1 Martie 2018 / Învățământ

            Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în Parohia Jiblea-Veche din Protopopiatul Călimănești, în cadrul Centrului educațional Sfânta Maria, se derulează proiectul „Mărțișorul la români - simbol,tradiție și legendă”, în perioada 23 februarie- 8 martie.

Vineri și sâmbătă, 23-24 februarie, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, doamna preoteasă Violeta Negrea împreună cu un grup de voluntari au desfășurat un atelier de confecționat mărțișoare, materialele necesare fiind donate de doamna Dr. Anca Daniela-Gavriș. La activitățile proiectului au participat, cu mare bucurie și emoție, 19 elevi  din cadrul Șc.cu cls. I-VIII  „Șerban-Vodă Cantacuzino” Călimănești, fiind motivați de dorința de a dărui mărțișoare mamelor, bunicilor și celorlalte creștine  participante la Sfânta Liturghie, duminică, 4 martie. Îndrumați cu multă căldură și responsabilitate, mărțișoarele confecționate sunt foarte frumoase, având în ele bucuria fiecărui copil. Fiind confecționate 210 mărțișoare, s-au oferit mărțișoare și doamnelor de la Liga Femeilor Creștin Ortodoxe și s-a pregătit un panou pentru Expoziția organizată în holul Primăriei Călimănești.

Părintele Constantin Negrea: „Urmărind dezvoltarea spiritului filantropic şi promovarea valorilor creştine, am derulat acest proiect deoarece mărțișorul este simbolul tradiţional românesc al primăverii, al prospeţimii, al bucuriei și al victoriei binelui împotriva răului. Din timpuri străvechi,  Mărţişorul a fost conceput ca o amuletă legată cu un şnur împletit din două fire: unul alb simbolizând divinitatea, sănătatea, puritatea sufletească şi împlinirea - unul roşu simbolizând  iubirea, prietenia și onoarea. Prin atragerea elevilor în organizarea unor activităţi cu caracter extracurricular, ne-am propus identificarea propriilor valori şi a grupului/comunităţii din care ei fac parte, stimularea capacităţilor creatoare, dezvoltarea simţului estetic, precum și stimularea interesului elevilor pentru înţelegerea şi păstrarea tradiţiilor.”

Centrul educațional Sfânta Maria funcționează în cadrul Parohiei Jiblea-Veche de la 1 aprilie 2017 și este o alternativă creştină de petrecere timpului liber, cu implicaţii moral-religioase și socio-culturale pe termen lung, în opoziţie cu tentaţiile nocive tot mai des întâlnite. În funcție de disponibilitatea profesorilor colaboratori se derulează: activităţi de formare a virtuţilor creştine şi consolidarea comportamentului religios, activităţi muzicale artistico-plastice pentru stimularea creativității, activităţi de stimulare cognitivă,  activităţi de stimulare  psihomotrică, precum și activităţi de dezvoltare personală  în limba română și engleză.

Alte articole despre: