Eşti aici

Acoperământul Maicii Domnului, zi de praznic pentru Liga Femeilor Creştin-Ortodoxe din Vâlcea

3 Octombrie 2015 / Viața Eparhiei

În prima zi a lui octombrie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului, un praznic cu adânci semnificații în viața creștinilor. Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în Biserica Vlaherne, din Constantinopol. Pe 1 octombrie 911 se făcea Priveghere în această biserică, pentru salvarea cetăţii, care era asediată. La ora patru dimineaţa, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh şi rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ţinut în mâini deasupra capetelor credincioşilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinţii şi mucenicii.

La iniţiativa Înaltpreasfinţitului Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, prima zi a lunii octombrie, când Biserica Ortodoxa cinsteşte Acoperământul Maicii Domnului, membrele Ligii Femeilor Creștin-Ortodoxe din Vâlcea au hotărât să fie prăznuită ca zi de cinstire a Maicii Domnului, ocrotitoarea noastră a tuturor.

Joi, 1 octombrie 2015, membrele Ligii Femeilor Creștin-Ortodoxe din Vâlcea au participat la Sfânta Liturgie oficiată la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, apoi la Slujba Te Deum. În jurul orei 12:00, a fost organizată o agapă frăţească. Invitaţi speciali au fost doamna Iuliana Mateescu, președintele „Asociației Renașterea Obiceiurilor și Tradițiilor Românești”, şi comitetul de conducere al „Asociației pentru copii și bătrâni Sfântul Hristofor”, coordonaţi de studentul teolog Marius Keller.

De la orele 17.00, în Sala „Iosif Episcopul” din cadrul Așezământului cultural „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” al Arhiepiscopiei Râmnicului, a avut loc prima conferință din seria „Femei creștine despre Femei creștine”, în cadrul căreia a fost evocată personalitatea de excepție a pictoriței și scriitoarei Olga Greceanu (1890-1978), care a mărturisit în toată opera ei credința ortodoxă.

Cu modestie și evlavie, doamna Iuliana Mateescu, invitata întâlnirii, a vorbit despre pictoriţa şi scriitoarea Olga Greceanu, personalitate marcantă a vieţii artistice din secolul trecut, care s-a impus nu numai în lumea artelor plastice, prin tablourile de şevalet cu care a participat la numeroase expoziţii din ţară şi din străinătate, ci şi în lumea Bisericii, prin lucrările sale monumentale de artă religioasă, prin scrierile sale, şi ca oratoare, în afirmarea unui crez creştin de viaţă.

De origine nobilă, fiică a unei familii de polonezi stabiliţi în România, Olga Greceanu a fost botezată totuşi în religia creştin-ortodoxă. De altfel, s-a născut la data de 4 august 1890, chiar la Mănăstirea Nămăieşti, unde, în plină vară, părinţii ei se refugiaseră de căldura năpraznică din Bucureşti. A făcut studii superioare în Belgia, Franţa şi Italia, fiind una dintre cele mai cunoscute artiste plastice din perioada interbelică. A realizat mari ansambluri murale, cum sunt frescele de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, de la Institutul de Istorie Nicolae Iorga al Academiei Române, frescele din clădirea Sfântului Sinod, aflată în incinta Mănăstirii Antim din Bucureşri, şi mozaicurile bisericii Mănăstirii Antim din Bucureşti. Olga Greceanu s-a afirmat şi ca scriitoare, publicând mai multe cărţi, studii fundamentale de teoria artei, dar şi scrieri istorice, literare şi religioase, romane şi nuvele, precum şi numeroase articole în presă.

Prin tot ce a pictat şi a scris, Olga Greceanu şi-a manifestat convingerea că expresia supremă a artei plastice este pictura religioasă, însufleţită de cele mai înalte idealuri, pe care le transpune direct prin linii şi culori, sublinia criticul şi istoricul de artă Adina Nanu.

Meritele ei au fost recunoscute de către toţi patriarhii în timpul cărora a trăit. După ce credinţa i-a devenit călăuza unică în viaţă, ea a devenit pictor autorizat al Patriarhiei Române, fiind distinsă cu Crucea patriarhală şi Meritul cultural, de Patriarhul Justinian Marina.

Tinerii de la „Asociația pentru copii și bătrâni Sfântul Hristofor” au oferit în dar membrelor Ligii Femeilor Creştin-Ortodoxe din Vâlcea o icoană a Maicii Domnului cu pruncul. A fost o zi plină de emoții și bucurii duhovniceşti.

Alte articole despre: