Eşti aici

Reuniune omagială dedicată Sfântului Antim Ivireanul la Primăria municipiului Râmnicu-Vâlcea

26 Septembrie 2019 / Cultural

Primăria municipiului Râmnicu-Vâlcea a organizat joi, 26 septembrie 2019, în sala de festivități, o reuniune omagială dedicată Sfântului Antim Ivireanul, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de când a fost ales ocrotitor spiritual al Râmnicului. La această întrunire a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

Reprezentanți ai instituțiilor și asociațiilor culturale și diferiți oameni de cultură vâlceni au rememorat parcursul istoric de acum 20 de ani, când a fost ales Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul drept ocrotitor spiritual al municipiului Râmnicu-Vâlcea.

                După rostirea rugăciunii Tatăl nostru, întrunirea omagială a fost deschisă de domnul Mircia Gutău, primarul municipiului Râmnicu-Vâlcea, care și-a exprimat bucuria că a contribui acum 20 de ani, pe când era consilier local, la această alegere, dar și onoarea de a organiza manifestări în cinstea ocrotitorului municipiului pe care îl administrează.

„Sunt onorat că Primăria Municipiului Râmnicu-Vâlcea găzduiește acest moment omagial în cinstea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, chiar în ajunul praznicului ocrotitorului spiritual al orașului nostru și vă mulțumesc pentru prezența dumneavoastră. În urmă cu 20 de ani, un grup de oameni din cetatea Râmnicului au propus ca Sfântul Antim Ivireanul să fie ales ocrotitor spiritual al municipiului Râmnicu-Vâlcea, și anume un cărturar și tipograf era chemat să apere destinele capitalei tiparului românesc, după cum l-a definit istoricul Nicolae Iorga. Astfel, un mare creștin a fost ales ocrotitor al orașului, care a găzduit cea de doua mitropolie a Țării Românești, de aceea nu putea fi o alegere mai potrivită, iar destinul de care a avut parte Râmnicul nostru iubit a confirmat temeinicia celor petrecute în urmă cu două decenii. Astăzi, în întâmpinarea praznicului Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, să ne bucurăm că suntem împreună și așa să adresăm mulțumire pentru toate care ne bucură ochii pe aceste meleaguri și să ne rugăm Sfântului pentru ocrotire și gânduri bune și de acum înainte”, a precizat domnul primar Mircia Gutău.

Domnia sa a mai menționat că, prin contribuția ambasadorului Georgiei în România, municipiul Râmnicu-Vâlcea se va înfrăți cu o localitate din țara natală a Sfântului Ierarh Antim.

La această reuniune omagială, alături de reprezentanți ai instituțiilor culturale vâlcene, a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie, care și-a exprimat recunoștința pentru alegerea unui sfânt al Bisericii ca ocrotitor al municipiului.

„Acest ținut binecuvântat de Dumnezeu, bogat în atâtea mănăstiri și biserici, a avut de-a lungul timpului și are o viață duhovnicească cu totul deosebită, și mă refer la luminile călăuzitoare ale poporului dreptcredincios care au fost mănăstirile cu tiparnițe, așa cum au fost Bistrița, Govora, Centru Eparhial, ce au făcut ca  această urbe să devină capitală a tiparului pentru mai multe secole. Amprenta pe care și-au pus-o sfinții din această regiune, precum personalitățile duhovnicești: Sfântul Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, legat de ținuturile vâlcene prin înființarea acestei Academii de la Mănăstirea Bistrița; Sfântul Grigorie Decapolitul, ale cărui sfinte moaște au fost aduse de boierii Craiovești și care ocrotesc acest ținut al Vâlcii mai bine de cinci secole; Sfântul Nicodim de la Tismana, care a reorganizat viața monahală și prin aceste ținuturi, chiar prin ridicarea Mănăstirii Cozia; Sfântul Antonie de la Iezerul, care a rămas în țară la rugămintea episcopului Ilarion și care este considerat drept ocrotitor al familiei; alți patru sfinți cuvioși, făcători de minuni, de la mănăstirile Turnu și Stânișoara, a fost una puternică asupra vieții duhovnicești a vâlcenilor, care s-au concretizat mai ales prin această alegere ca Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, cel care a condus această Eparhie a Râmnicului timp de 2 ani și 9 luni, să fie ocrotitorul duhovnicesc al tuturor care viețuiesc pe aceste ținuturi. De aceea, considerăm că este o binecuvântare de la Dumnezeu și fiecare dintre noi are nevoie și este chiar obligat moral ca să respecte testamentul său, care ne îndeamnă să iubim patria, să iubim mărturisirea credinței, precum a făcut el prin cartea tipărită, și să rămânem fii ai Bisericii”, a explicat Înaltpreasfinția Sa.

Alocuțiuni în cadrul întâlnirii au mai susținut domnul Eusebiu Vețeleanu, viceprimar, domnul Ioan St. Lazăr, președintele Fundației Culturale Sfântul Antim Ivireanul, domnul Remus Grigorescu, directorul Bibliotecii Județene Antim Ivireanul.

Reuniunea omagială s-a încheiat cu prezentarea ultimului număr al periodicului Lumina lumii (nr. XXVIII) de către domnul Ion Soare, președintele Forumului Cultural al Râmnicului.

Alte articole despre: