Sfințirea Bisericii Sfântul Ierarh Antim Ivireanul din Râmnicu-Vâlcea
Astăzi, 23 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a târnosit Biserica Sfântul Ierarh Antim Ivireanul și Pogorârea Duhului Sfânt din Râmnicu-Vâlcea.
Slujba de sfințire a început în fața bisericii, unde Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a citit rugăciunea lui Solomon de la sfinţirea Templului din Ierusalim (III Regi VIII, 22-31), în care se cere lui Dumnezeu: „să fie ochii Tăi deschişi ziua şi noaptea spre casa aceasta şi, oricâte vor cere în locul acesta, să asculţi din locul locuinţei Tale celei din cer (…) şi milostiv să le fii lor”. A urmat apoi ritualul înconjurului bisericii cu cele trei popasuri marcate tot de trei lecturi evanghelice și însemnarea în forma Sfintei Cruci.
În locașul de cult, după aşezarea sigiliului arhieresc şi înveşmântarea Sfintei Mese, a urmat sfinţirea bisericii în interior, după care strana a cântat „această casă Tatăl a zidit-o; această casă Fiul a întărit-o; această casă Duhul Sfânt a înnoit-o, a luminat-o şi a sfinţit sufletele noastre”.
După slujba de târnosire, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de către un sobor de slujitori din care au făcut parte părinți consilieri, stareți ai mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Râmnicului, preoți și diaconi, în prezența personalităților centrale și locale, precum și a închinătorilor veniți pentru rugăciune și binecuvântare.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a explicat pericopa din Evanghelia după Luca, care s-a citit în această duminică, Pescuirea minunată, accentuând cuvintele Mântuitorului Hristos: „mânați mai la adânc”, prin care „Fiul lui Dumnezeu ne îndeamnă să nu ne mulțumim cu superficialitatea duhovnicească, ci să mânăm sufletele noastre tot mai mult către adâncul învățăturii de credință, să creștem în cunoașterea lui Dumnezeu printr-o rugăciune tot mai profundă, așa cum și Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul ne-a învățat în Didahiile sale.
Înaltpreasfinția Sa a vorbit apoi despre Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, ocrotitorul spiritual al municipiului Râmnicu-Vâlcea și al noii biserici: „Sfântul Antim Ivireanul, episcop al Râmnicului pentru aproape trei ani, ne-a rămas ca pildă de adevărat ierarh, om foarte cult, dar mai ales om de rugăciune, ce a știut să-L slujească pe Dumnezeu atât prin cuvântul rostit și scris, cât și prin culoare, a iubit cu adevărat frumosul dumnezeiesc, încercând să-l ridice și pe om la Acesta, prin toată activitatea sa misionară de rescriere a Cuvântului lui Dumnezeu în inima omului.
Trăim cu adevărat momente de înălțare duhovnicească și pentru aceasta trebuie să aducem slavă lui Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit să fim părtași la acest moment deosebit din viața parohiei. Pentru bucuria sărbătorii prilejuite de sfințirea noii bisericii, toți credincioșii ortodocși prezenți la acest eveniment primesc binecuvântarea să intre în Sfântul Altar pentru a săruta Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfânta Masă din Altar, fiecare rugându-se lui Dumnezeu să sfințească viața lui așa cum a fost sfințită biserica nouă”.
După cuvântul de învățătură, în semn de mulțumire și apreciere pentru jertfa și osteneala ctitorilor bisericii cu hramurile Sfântul Ierarh Antim Ivireanul, Pogorârea Duhului Sfânt și Sfântul Stelian, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a oferit acestora diplome de vrednicie.
În după-amiaza aceleeași zile, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a binecuvântat lucrările săvârșite la noua biserică cu hramul Sfinții Români din municipiul Râmnicu-Vâlcea.