Eşti aici

Sfântul Moise Etiopianul model de îndreptare. Educație și misiune în comunitățile rrome

Pentru cinstirea Sfântului Moise Etiopianul, Departamentul de misiune pentru rromi din Arhiepiscopia Râmnicului a organizat marți, 27 august, la sediul Asociației Partida Romilor Vâlcea, activitatea ,,Cultura, tradiţiile și credința rromilor", în care Sfântul Moise Etiopianul a fost prezentat drept model de îndreptare și de dreaptă viețuire.

În cadrul activității au fost prezentate totodată tradițiile rromilor și modalitățile de promovare a acestora prin educația tinerilor, fiind redate fragmente audio din Sfânta Liturghie în limba rromani, slujba tradusă si înregistrată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

Afirmând rolul educației în dezvoltarea tinerilor, părintele Nicolae Dorin Buda a vorbit reprezentanților asociației și părinților despre proiectul educațional „Śkola si laçi – școala este bună", care „își propune reducerea abandonului școlar prin încurajarea și motivarea copiilor rromi să frecventeze școala încă de timpuriu. Începerea cu întârziere a școlii sau frecventarea neregulată a cursurilor a condus, nu în puține situații, la abandon școlar timpuriu. Programul ,,Śkola si laçi – școala este bună" propune accederea încă de timpuriu a copiilor rromi în procesul instructiv-educativ. Rezultatele confirmă rolul esențial al învățământului preșcolar în obținerea de reușite în etapele educaționale următoare. Participarea redusă la învățământul preșcolar face ca elevilor să le fie greu să recupereze pe parcursul învățământului primar și reprezintă principalul factor al abandonului școlar timpuriu.

Trebuie să acordăm o atenție deosebită și aspectelor care privesc mediul socioeconomic în care trăiesc unii dintre copii, pentru identificarea dificultăților financiare cu care se confruntă anumite familii, sănătatea precară, lipsa articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte adecvate, a rechizitelor sau a unui spațiu minim în cadrul locuinței în care copiii să se poată pregăti pentru școală. De aceea, au fost inițiate programe cu impact imediat pentru remedierea acestor aspecte: ,,Mirro ghiozdano - Ghiozdanul meu",  ,,Podema tatipe - Ghetuţe călduţe", ,,Av paś o Del - Vino lângă Dumnezeu”; ,,Aven te das duma - Copilul tău este important, vino să vorbim despre el"; „Sastipen le rromenqe - Sănătatea rromilor”; ,,Sastipe tirre hurdeske - Sănătatea copilului tău".

Aceste proiecte își propun sprijinirea tinerilor rromi în continuarea studiilor gimnaziale și accederea la studiile liceale și universitare”, a arătat coordonatorul Departamentului de misiune pentru rromi din Arhiepiscopia Râmnicului.

Alte articole despre: