Eşti aici

Manifestări religioase și comemorative de Ziua Armatei Române

25 Octombrie 2018 / Administrativ

De Ziua Armatei Române, joi, 25 octombrie, au fost organizate manifestări religioase și comemorative în municipiul Râmnicu-Vâlcea, cu prilejul împlinirii a 74 de ani de la eliberarea întregului teritoriu al României de sub ocupaţia horthystă.

Manifestările s-au desfășurat la Monumentul Eroilor unde a fost săvârșită slujba de pomenire a eroilor jertfiți pe câmpurile de luptă, s-au evocat faptele de eroism ale ofițerilor și soldaților români, s-au depus coroane de flori, iar la final s-a desfășurat parada militarilor din Garnizoana Râmnicu-Vâlcea.

Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. Data de 25 octombrie 1944 semnifică eliberarea deplină a teritoriului naţional de sub ocupaţia hortisto-fascistă, care s-a obţinut prin lupta a peste 525.000 de militari angajaţi în luptă între 23 august şi 25 octombrie 1944. Dintre aceştia au fost ucişi sau răniţi circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.

Eliberarea părţii de nord-est a Transilvaniei nu a însemnat şi încetarea luptelor duse de Armata României, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Naţiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, până la victoria finală. „Ajunse la frontiera din 1940, diviziile noastre sunt gata de un nou efort şi de noi lupte alături de marii noştri aliaţi, până la înfrângerea totală a forţelor germano-maghiare'', menţiona comunicatul Marelui Stat Major din data de 25 octombrie 1944.

În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, România a pierdut circa 170.000 de ostaşi, alte sute de mii fiind răniţi sau daţi dispăruţi. După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Alte articole despre: