Eşti aici

Lucrările Cercului pastoral misionar Ocnele Mari

3 Septembrie 2019 / Administrativ

Marți, 3 septembrie, la Parohia Adormirea Maicii Domnului din orașul Ocnele Mari au avut loc lucrările Cercului pastoral-misionar Ocnele Mari, din Protopopiatul Râmnicu-Vâlcea.

Tema întâlnirii, „Patriarhul Nicodim Munteanu Înțelept Păstor și Apărător al Bisericii în Timpul unei Perioade Tulburi din Istoria Țării; Împlinirea a 80 ani de la alegerea Sa ca patriarh (1939-2019)”, a fost prezentată de părintele Iulian Diță, care a evidențiat apecte din slujirea celui de-al doilea patriarch al Bisericii Ortodoxe Române.

”Patriarhul Nicodim s-a străduit cât a putut să păstreze adevărul de credință, rânduiala Bisericii, rămânând, în vremuri cu totul și cu totul neprielnice, de veghe la cârma corabiei încredințate. Cuvintele rostite de Patriarhul Nicodim la investitura sa, arată programul său de activitate: "Voi evangheliza poporul, voi vesti legea Domnului cu timp si fără timp, voi creștina mereu poporul și-l voi sfinti, până vor deveni toți, dacă e cu putință, cetățeni destoinici ai Impărăției Cerești și prin aceasta, cetățeni destoinici ai impărăției pământești, ai Patriei”. Prin aceasta arata cum viata politica si viata religioasa a poporului roman, sunt impletite, sunt contopite, si cum Biserica nu se putea separa de stat, ci dimpotriva, aceste doua mari puteri trebuie sa se ajute si sa se sprijine reciproc.

Școala bisericească, Seminarul, Academia, Facultatea de Teologie aveau lipsuri el își arată mare grijă pentru formarea desăvârșită a tinerelor generații de preoți și călugari, pentru a deveni îndrumători sufletești ai credincioșilor.

Patriarhul Nicodim, ca ierarh, a fost un om bine pregătit din punct de vedere al formării teologice, deosebit de ferm în a apăra interesele și demnitatea Bisericii. Putem spune despre el că era un teolog misionar, un organizator harnic și un patriot mărturisitor”, după cum l-a descris Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în volumul ,,Dăruire și dăinuire. Raze și chipuri de lumină din istoria și spiritualitatea românilor”.

După prezentare, au avut loc dezbateri privitoare la activitatile catehetice şi duhovniceşti, pastoral – misionare şi administrative din cadrul parohiilor cercului pastoral Ocnele Mari, întâlnirea dovedindu-se a fi un prilej de sporire a comuniunii şi de intensificare a colaborării între preoţi.

La această întâlnire au luat parte preoţii parohi, preoții și diaconii slujitori din parohiile Adormirea Maicii Domnului, Slătioarele, Trăistari, Sfântul Ioan Gură de Aur din orașul Ocnele Mari,  Buda, Căzăneşti, Râureni, Troianu şi Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din Râmnicu-Vâlcea.

Alte articole despre: