Eşti aici

Cerc pastoral – misionar în Protoieria Călimănești

2 Mai 2017 / Administrativ

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, joi, 27 aprilie, a avut loc întrunirea preoților în cadrul lucrărilor cercului pastoral – misionar din Protoieria Călimănești. 

Lucrărire Cercului pastoral s-au desfășurat la Biserica Sfinții Voievozi din Parohia Runcu și au debutat cu săvârșirea slujbei de Te Deum, urmată de susținerea temei „Rostul și interesul duhovnicesc al icoanei” de către părintele Virgil Oprescu.

Părintele a precizat că „dacă icoana este o formă de artă, atunci ea nu este o formă de artă obișnuită, oricare ar fi ea, ci o artă sacră atât în ceea ce privește rostul ei, cât și modul de realizare. Icoana este sprijinitoarea rugăciunii, ajutând sufletul să dobândească, prin imitarea sfântului înfățișat în ea, buna și cuvenita așezare duhovnicească, ca să se poată astfel aduna din risipirea în cele de rând și înălța la cele de sus. Astfel, cel ce privește la icoană e la rândul său privit de sfântul din ea, e „sorbit” într-o altă dimensiune, încât putem spune că prin icoană Împărăția lui Dumnezeu este întru-un anume fel de pe acum aici, iar noi primim „pregustarea celor ce vor să fie”, a  subliniat părintele.

În partea a doua a întâlnirii au urmat dezbaterile pe marginea  prelegerii susținute, iar părintele responsabil de cerc, Bozdoc Laurențiu, a evidențiat rațiunea icoanei în teologia răsăriteană ortodoxă, portretizând pe scurt, pe unul dintre cei mai importanți teoreticieni ai icoanei, pe teologul și iconarul rus L. Uspensky, autorul lucrării Teologia icoanei în Biserica Ortodoxă

Participanții la acest cerc preoțesc au fost: Pr. Prof. Mateescu Petre de la Parohia Bogdănești II, Pr. Tănase Marcel și diac. Balaci Cristian de la Parohia Bujoreni, Pr. Bozdoc Laurențiu de la Parohia Bogdănești I, Pr. Mitu Vasile - Daniel de la Parohia Dăești I, Pr. Brăneanu Nicolae de la Parohia Muereasca de Sus, Pr. Bănicioiu Gheorghe și Pr. Dângă Florian de la Parohia Fedeleșoiu, Pr. Staicu Georgian de la Parohia Bujoreni-Olteni, Pr. Ionescu Leonard de la Parohia Surpați, Pr. Olteanu Adrian de la Parohia Dăești II.

Alte articole despre: