Eşti aici

„Sfântul Îl dăruiește pe Hristos celorlalți, făcându-se el însuși loc al sălășluirii lui Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfințitul Varsanufie la sărbătoarea Sfinților Cuvioși Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu

5 Octombrie 2018 / Viața Eparhiei

Sfinții Cuvioși Daniil și Misail, prăznuiți astăzi de Biserica noastră, au fost cinstit în mod deosebit, în mănăstirea întemeiată de aceștia la poalele Muntelui Cozia, Mănăstirea Turnu, unde Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a slujit Sfânta Liturghie.

În cuvântul de învățătură pus la inimile monahilor, monahiilor și credincioșilor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a accentuat importanța prezenței sfinților în lume atât în timpul vieții acestora, cât și după trecerea lor în Împărăția lui Dumnezeu: „Sfântul Îl dăruiește pe Hristos celorlalți, făcându-se el însuși loc al sălășluirii lui Dumnezeu. Dumnezeu Se odihnește în sfinți, iar sfinții îi odihnesc pe cei din jurul lor prin încărcătura harică, pe care o aduc în lume prin viața lor, care este viața lui Hristos. Sfinții, prin prezența lor harică, aduc viața noastră spre normalitatea sădită de Dumnezeu în lume”.

Cunoscută pentru înalta viață monahală, vatra spirituală a Munților Coziei a avut parte de o înflorire deosebită în secolele XVI-XVIII, mai ales datorită chipurilor duhovnicești remarcabile ale pustnicilor cu viață ascetică aleasă, care s-au nevoit aici, dintre care se remarcă în mod aparte chipurile duhovnicești ale Cuvioșilor Daniil și Misail, canonizați de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2016.

Alte articole despre: