Eşti aici

„Sfântul Arhidiacon Ştefan a văzut slava lui Dumnezeu şi pe Hristos Domnul înainte de a fi martirizat”

27 Decembrie 2021 / Viața Eparhiei

„Viziunea Sfântului Ştefan, primul martir reprezintă o formă a strălucirii naturale a lui Dumnezeu, făcută oamenilor. Dumnezeu prin natura Sa nevăzută şi imparticipabilă devine vizibil în duh şi participă în lume prin energiile sale”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în ziua Prăznuirii Sfântului Arhidiacon Ștefan la finalul Sfintei Liturghii săvârșite în Paraclisul Arhiepiscopal Sfântul Grigorie Teologul.

„Sfântul Arhidiacon Ştefan a văzut slava lui Dumnezeu şi pe Hristos Domnul înainte de a fi martirizat. Harul divin, ce sălăşluia în sufletul Sfântului Arhidiacon Ștefan i-a dat puterea să mărturisească pe adevăratul Dumnezeu și s-a arătat prezent şi lucrător în sfintele sale moaște, adeverind credința puternică a sfântului în Învierea cea de Obște. 
Sfântul Grigorie Palama, scriind despre slava de care se bucură sfinții în Împărăția lui Dumnezeu reliefa: „Nu te uita la aceea că trupul mucenicului stă gol, lipsit de lucrarea sufletească, ci uită-te la aceea că se află în el o altă putere mai mare chiar decât sufletul, harul Sfântului Duh, dând tuturor dovezi despre înviere prin minunile pe care le face. Căci dacă Dumnezeu a dăruit trupurilor moarte şi prefăcute în pulbere o putere mai mare decât tuturor trupurilor vii, cu atât mai mult le va dărui lor o viaţă mai bună decât cea dintâi şi mai fericită în timpul încununărilor”.
Bunătăţile făgăduite sfinţilor pentru veacul viitor sunt taine ale vieţuirii evanghelice, date şi arătate mai înainte celor ce s-au învrednicit să le vadă în Duh, şi acestora cu măsură, ca o arvună a comuniunii veșnice”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

Alte articole despre: