Eşti aici

Întrunirea Cercului pastoral Horezu II

24 Februarie 2017 / Administrativ

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, vineri, 24 februarie, a avut loc în Parohia Covreşti–Horezu, întâlnirea preoţilor din cadrul Cercului pastoral Horezu II.

Întrunirea a debutat cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu de către soborul de preoţi la biserica parohială cu hramul ,,Sfântul Vasile cel Mare” şi „Buna Vestire. După slujbă, lucrările cercului au continuat cu dezbaterea temei Teologia icoanei, prevederi canonice, juridice și ermineutice cu privire la icoane și pictura bisericească. „Potrivit Sfinţilor Părinţi, icoanele au fost prezente încă de la început în viaţa Bisericii şi nu poate fi conceput un ethos creştin aniconic (lipsit de icoane). Cea dintâi icoană a fost „zugrăvită“ de Mântuitorul Hristos Însuşi Care, pentru a răspunde dorinţei regelui Abgar al Edessei ce dorea să-L întâlnească, Şi-a întipărit în chip miraculos trăsăturile Preasfântului Său chip pe o bucată de pânză şi i-a trimis-o acestuia. Această „icoană nefăcută de mână“ este cunoscută în Tradiţia Bisericii drept Sfânta Mahramă şi prăznuită anual la data de 16 august. De asemenea, Sfântul Apostol Luca a zugrăvit cele dintâi icoane ale Maicii Domnului cu Pruncul, pe care Ea văzându-le le-a binecuvântat spunând: „Darul Celui născut din mine, prin mine, împreună cu ele să fie!“ Practica zugrăvirii şi cinstirii sfintelor icoane este aşadar „contemporană cu propovăduirea evanghelică“, după cum ne învaţă Sfântul Nichifor Mărturisitorul”, a precizat părintele Ion Dogaru.

Următoarea întâlnire a preoţilor din cadrul Cercului pastoral Horezu II va avea loc pe 24 aprilie, la Parohia Bălănești, din oraşul Horezu.

 

Alte articole despre: