Eşti aici

Simpozionul-Concurs National cu participare internatională „Sfinții Apostoli Petru și Pavel - modele de urmat alături de ceilalți sfinți ai Ortodoxiei”

10 Iunie / Învățământ

În data de 8 iunie, la Colegiul Energetic din Râmnicu-Vâlcea s-a desfășurat cea de a VIII-a Ediție a Simpozionului-Concurs National cu participare internatională „Sfinții Apostoli Petru și Pavel - modele de urmat alături de ceilalți sfinți ai Ortodoxiei”.

Simpozionul a fost organizat de Arhiepiscopia Râmnicului și Colegiul Energetic în colaborare cu Asociația Interculturală Româno-Elenă Dacia din Grecia, reprezentată de doamna prof. Popescu Daniela. Proiectul a fost inițiat de către părintele consiler Cristian Bănuță și doamna profesor  Ruxandra Boncan de la Grădinița din cadrul Școlii nr.5 din Râmnicu-Vâlcea, desfășurându-se cu sprijinul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Niocolae” și al Colegiului Energetic. La simpozion au participat peste 100 de cadre didactice și elevi din județele Vâlcea, Sibiu, Olt, Dâmbovița și Mehedinți, dar și cadre didactice din Bulgaria și Grecia. Cadrele didactice au susținut referate științifice, iar elevii au prezentat programe artistice deosebite.

„Educația este forma cea mai înaltă în lucrarea de modelare și formare a caracterului și personalității copiilor și tinerilor. Într-o lume în care de multe ori scara valorilor autentice şi perene este răsturnată, Biserica oferă modul autentic al sfântului. Sfinţii, în general, şi mai ales Sfinţii Părinţi ai Bisericii în special sunt modele incontestabile. Dacă se dorește formarea unor deprinderi morale, trebuie afirmate modele creștine, iar Sfinții Apostoli Petru și Pavel devin reprezentativi pentru modul în care și-au desfășurat misiunea învățătorească.

Dintre educatorii creștini au fost amintiți sfinții Ioan Gură de Aur, Vasile cel Mare și Grigorie Teologul, dar și Sfântul Clement Alexandrinul  care a sistematizat principiile educației religioase: educația creștină se adresează tuturor credincioșilor, indiferent de vârstă;  Iisus Hristos este pedagogul creștinilor; educația creștină cere o viață aleasă”, a subliniat părintele Cristian Bănuță.

Alte articole despre: