Priveghere de toată noaptea la Mănăstirea Sfântul Cuvios Ioan Iacob - Țara Loviștei
În Arhiepiscopia Râmnicului, în ziua de 8 iulie este sărbătoarea Cinstirii sfintei icoane a Maicii Domnului „Kazanskaia” de la Mănăstirea Sfântul Cuvios Ioan Iacob - Țara Loviștei, din comuna Racovița, judeţul Vâlcea. În seara zilei de duminică, 7 iulie, a fost săvârșită slujba Privegherii, care a continuat cu Sfânta Liturghie în noaptea de 8 iulie, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.
Stareți, starețe, monahi, monahii și pelerini au participat la Mănăstirea Sfântul Cuvios Ioan Iacob - Țara Loviștei, la slujba de Priveghere, care a culminat cu Sfânta Liturghie, întru cinstirea sfintei icoane a Maicii Domnului „Kazanskaia” sau din Kazan, Rusia.
„Maica Domnului este pentru fiecare dintre noi ocrotitoare, mijlocitoare, îndrumătoare și miluitoare înaintea tronului Preasfintei Treimi. Și în clipa de față simțim cum Maica Domnului ne întărește să ducem această greutate a oboselii care se așterne pe chipurile noastre, pentru că duhul este osârduitor, iar trupul este neputincios. În aproape fiecare mănăstire din Eparhia Râmnicului este câte o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care lucrează în felurite chipuri pentru cei care i se închină și o roagă să fie rugătoare pentru noi toți. De aceea, ne aflăm la această mănăstire în ceas de noapte ca să aducem prinos de cinstire și laudă Maicii Domnului, care spune rugămințile și necazurile noastre înaintea Sfintei Treimi și mijlocește ca noi toți, cei care ne străduim să existăm în această lume sub porunca lui Dumnezeu, să fie ocrotitoare și solitoare pentru noi. Să ne ajute Dumnezeu ca această noapte, binecuvântată și cu ploaie, și cu multă liniște în biserică și cu glasul minunat al psalților, Maica Domnului să vegheze în toate mănăstirile noastre, în familiile noastre, iar noi să nu uităm niciodată că Maica Domnului este cea care va avea ultimul cuvânt de mijlocire înaintea Sfintei Treimi la Înfricoșătoarea Judecată”, s-a arătat în cuvântul de învățătură.
În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a hirotonit preot pe diaconul Petre Cătălin Trifan pe seama bisericii Parohiei Aninoasa, Protoieria Drăgășani. Răspunsurile liturgice au fost date de membrii Grupului psaltic Nectarie Protopsaltul, condus de lect. univ. dr. Sabin Preda, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.
Această icoană a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu cu Pruncul este unică prin faptul că în ea este zugrăvită o singură mână - dreapta Pruncului Hristos, care binecuvântează. Istoria sfintei icoane se leagă de Kazan, vechea capitală a hanatului tătarilor, din cauza cărora creștinii ruși au ascuns-o. În anul 1579, orașul a fost ars în urma unui mare incendiu. În același an, Maica Domnului s-a arătat unei copile de nouă ani, pe nume Matrona, poruncindu-i să-i scoată la lumină chipul frumos zugrăvit de sub ruinele uneia dintre casele arse. Visul s-a repetat până când copila a înțeles că icoana trebuie scoasă din casa arsă. Inițial, copila nu a fost crezută de părinții ei, dar la rugămințile ei, părinții au chemat pe mitropolitul locului și au aflat această icoană, pe care au așezat-o într-o biserică. Și-au dat seama că este o icoană făcătoare de minuni pentru că un om, pe nume Iosif, care era orb de tânăr, rugându-se la icoana Maicii Domnului a reprimit darul vederii fizice.