Eşti aici

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a sfințit biserica istorică a Mănăstirii Bradu după restaurarea întregului ansamblu monahal

22 Octombrie 2022 / Viața Eparhiei

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a sfințit sâmbătă, 22 octombrie, biserica Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul a Mănăstirii Bradu, după încheierea lucrărilor de consolidare și restaurare desfășurate între anii 2016-2022, atât la locașul de cult, cât și la turnul clopotniță și întregul ansamblu monahal.

Biserica ctitorită de către ieromonahul Sava Iezereanul, devenit mai apoi ieroschimonahul Ştefan, cu sprijinul preotului Grigore, al jupânului Zamfir şi al lui Gheorghe logofăt, între anii 1766-1787, care păstrează pictura în frescă originală, creație a zugravului popa Dimitrie, a primit veșmânt de har după ce a primit veșmântul reînnoirii.

Atât la biserică cât și la turnul clopotniță au avut loc lucrări perimetrale de subzidire, au fost consolidate zidurile, a fost refăcută structura acoperișului, a fost înlocuită învelitoarea și s-au aplicat noi tencuieli exterioare. În interiorul sfântului locaș s-a introdus încălzirea prin pardoseală care, apoi, a fost înfrumusețată cu cărămidă de epocă.

La exterior, a fost amenajată incinta prin placarea cu piatră de râu si s-au efectuat lucrări de consolidare ale versanților cu ziduri din beton armat, iar vatra mănăstirii s-a mărit prin achiziționarea unor terenuri din proximitate.

La finalul slujbei de sfințire, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a așezat în inimile celor care au participat la sărbătoarea Mănăstirii Bradu cuvintele psalmistului „ce este bun şi ce este frumos, decât numai a locui fraţii împreună” (Psalmul CXXXII, 1), a vorbit despre comuniunea de viață cu Hristos în Biserică care are ca model și izvor comuniunea Sfintei Treimi, în care găsim principiul tainic al vieții, și descoperim că în scrierile aghiografice că sfinţii nu se află izolaţi unul de altul, ci în comuniune.

Comuniunea reprezintă unirea cu Hristos, în iubirea Preasfintei Treimi și, de aceea,  adevărata viaţă personală există numai acolo unde există comuniune, şi nu se poate vorbi de plinătate a vieţii fără plinătatea comuniunii căci „cine rămâne în dragoste, rămâne în Dumnezeu și Dumnezeu rămâne în El" (Ioan IV, 6)”, a accentuat Înaltpreasfinția Sa.

Chiriarhul Râmnicului a vorbit apoi despre simbolismul slujbei de târnosire a bisericii, dar și despre bogăția darurilor duhovnicești de care se împărtășesc cei care participă la slujba de sfințire a unui lăcaș de cult.

A așezat, de asemenea, în inimile credincioșilor cuvântul Sfintei Scripturi care spune: „De n-ar zidi Domnul casa, în zadar s-ar osteni cei ce o zidesc; de n-ar păzi Domnul cetatea, în zadar ar priveghea cel ce o păzeşte” (Psalmul CXXVI, 1), vorbind despre istoria locașului de cult și  pasajele scripturistice care amintesc despre frumuseţea Bisericii.

În semn de apreciere pentru osteneala depusă în toți acești ani, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a hirotesit-o stavroforă pe stareța Mănăstirii Bradu și a conferit ordinul Crucea Râmnicului domnului Florin Epure, directorul Direcției de Cultură Vâlcea. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a oferit diplome de vrednicie restauratorilor și tuturor acelora care au lucrat la înnoirea ansamblului monahal al Mănăstirii Bradu.

Alte articole despre: