Eşti aici

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Ocrotitorul Spiritual al Municipiului Râmnicu-Vâlcea

27 Septembrie 2023 / Viața Eparhiei

7 ierarhi au slujit la sărbătoarea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul. Alături de cei români au fost ierarhi din Georgia, Bulgaria și Siria.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Theodor, Mitropolit de  Akhaltsikhe și Tao-Klargeti (Patriarhia Georgiei), Înaltpreasfințitul Părinte  Naum, Mitropolit de Ruse, (Patriarhia Bulgariei), Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, Episcop-Vicar al Patriarhiei Antiohiei, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Soborul ierarhilor a fost înconjurat de preoții din Protoieria Râmnicu-Vâlcea și stareți ai mănăstirilor vâlcene.

Manifestările duhovnicești au debutat în ajunul sărbătorii când a fost săvârșită slujba de priveghere și au fost încununate de comuniunea liturgică din ziua prăznuirii sale.

Cu prilejul sărbătorii Ocrotitorului Spiritual al Râmnicului, au fost așezate spre închinare moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul pe care le-a cinstit și Sfântul Ierarh Antim în timpul păstoriri sale la Râmnic.

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la finalul Sfintei Liturghii, a arătat că „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul a așezat în inimile păstoriților săi îndemnul de a păstra dreapta credință și de a cultiva virtuțile creștine, pentru care nu a pregetat să învețe clerul și credincioșii.

Înţelept şi iscusit păstor al turmei sale, s-a rugat lui Dumnezeu ca să-l întărească în vreme de răstriște şi a primit putere să înfăptuiască o amplă lucrare culturală și duhovnicească, ale cărei roade au luminat poporul român veacuri la rând. Sfântul Antim este învățător al credinței, dar și smerit rugător și mijlocitor înaintea lui Dumnezeu, arătând tuturor dragostea lui desăvârșită pe care a mărturisit-o în bucuria slujirii aproapelui. A fost împodobit cu toate virtuțile, însă a ales ca prin toate să rămână un mărturisitor a lui Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Sfântul Antim Ivireanul a fost ales în anul 1999 drept Ocrotitorul Spiritual al Municipiului Râmnicu-Vâlcea, oraș căruia i-a deschis drumul spre devenirea sa drept „capitală a tipografilor”.

Alte articole despre: