Eşti aici

Reprezentanți ai ISU Vâlcea și-au cinstit ocrotitoarea, Icoana Maicii Domnului Kazanskaia, la Mănăstirea Sfântul Ioan Iacob

8 Iulie 2019 / Viața Eparhiei

Reprezentanți ai ISU Vâlcea au participat luni, 8 iulie, la slujbele săvârșite la Mănăstirea Sfântul Ioan Iacob în ziua de prăznuire a Icoanei Maicii Domnului Kazanskaia.

La solicitarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Ge­neral Magheru” al județului Vâlcea, în anul 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a așezat o copie a Icoanei Maicii Domnului Kazanskaia, care a devenit ocrotitoarea acestei instituții și a tuturor celor care își desfășoară activitatea în cadrul ISU Vâlcea.

Icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu cu Pruncul, nu­mită Kazanskaia sau din Kazan, este unică prin faptul că în ea este zugrăvită o singură mână - dreapta Pruncului Hristos, care binecuvântează. Mâinile Maicii Domnului și mâna stângă a Mântuitorului nu sunt vizibile, ci se află sub veșminte. Icoana Maicii Domnului de la Kazan este cea mai cinstită icoană făcă­toare de minuni de pe întreg cuprinsul Rusiei. Numele icoanei Maicii Domnului Kazanskaia provine de la localitatea Kazan din Rusia, unde a fost găsită.

În 1579, orașul Kazan, vechea capitală a hanatului tătarilor, a suferit un mare incendiu. În același an, Maica Domnului se arătase unei copile de 9 ani, pe nume Matrona, poruncindu-i să-i scoată la lumină chipul frumos zugrăvit de sub ruinele uneia din­tre casele arse. Visul s-a re­petat până când copila a înțeles că icoana trebuie scoasă din acea casă arsă. Luată din acel loc, icoa­na Maicii Domnului din Kazan este purtată în procesiune în Biserica „Sfântul Nicolae”, iar apoi în Cate­drala „Buna Vestire”, loc în care mulți credincioși aler­gând au primit tămăduire sufle­tească și trupească.

Aceste minunate fapte l-au determinat pe Ivan cel Groaznic să zidească pe locul găsirii icoa­nei o mănăstire de maici, unde a așezat icoana. La rândul său, țarul Feodor Ivanovici a înălțat și el o mare biserică din piatră, cu hramul Uspeniei (Adormirii Maicii Domnului), iar de la 8 iulie 1594 icoana Maicii Domnului Kazanskaia a fost pusă spre cinstire în această catedrală. 

Alte articole despre: