Eşti aici

Manifestări spiritual-culturale închinate Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul

19 Septembrie 2023 / Comunicate de Presă

În perioada 21-27 septembrie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopia Râmnicului îl cinstește în chip deosebit pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, cel care, începând cu anul 1999, a fost ales drept ocrotitorul spiritual al Municipiului Râmnicu-Vâlcea.

Manifestările vor avea loc după următorul program:

-           Joi, 21 septembrie, va avea loc Simpozionul Internațional „Semnificațiile teologice ale pastorației Sfântului Antim Ivireanul și muzicalitatea textelor liturgice tipărite la cumpăna veacurilor al XVII-lea și al XVIII-lea”, eveniment organizat sub egida Centrului de Studii Brâncovenești al Arhiepiscopiei Râmnicului, la care vor participa profesori de la Universitatea din Tbilisi, Georgia, și din cadrul mai multor facultăți de teologie din țară. Lucrările simpozionului vor debuta la ora 10.00, în Sala „Gherasim Arhiepiscopul” a Așezământului „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul”.

-           Duminică, 24 septembrie, de la ora 17.30 va avea loc cea de-a XXI-a Sesiune de comunicări a Centrului de Studii Medievale și Premoderne „Sfântul Antim Ivireanul”, eveniment ce se va desfășura în Sala „Gherasim Arhiepiscopul” a Așezământului „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul” din cadrul Centrului Eparhial.

-           Marți, 26 septembrie, începând cu ora 8.30, va fi săvârșită slujba de sfințire a noii biserici de la Mănăstirea Ostrov și va fi oficiată Sfânta Liturghie Arhierească.

-           Marți, 26 septembrie, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae”, de la ora 17.00 va fi săvârșită Slujba Privegherii la Sărbătoarea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.

-           Miercuri, 27 septembrie, începând cu ora 9.30, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, va săvârși Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de ierarhi din țară și din afara țării, pe o scenă special amenajată în fața Catedralei Arhiepiscopale „Sfântul Ierarh Nicolae”.

-           În aceeași zi, de la ora 18.00, la Sala „Gherasim Arhiepiscopul” a Așezământului „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul” va avea loc Concertul „Vistieria Darurilor”, închinat Sfântului Ocrotitor al Municipiului Râmnicu-Vâlcea.

Acest buchet de evenimete cultural-academice, încununate prin celebrarea și comuniunea liturgică, reprezintă o recunoaștere meritorie a bogatei contribuții în plan duhovnicesc, cultural și administrativ, pe care Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul a avut-o ca păstor al Eparhiei Râmnicului.

Alte articole despre: