Eşti aici

Priveghere arhierească pentru Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina la Catedrala Arhiepiscopală

9 Noiembrie 2023 / Viața Eparhiei

În seara zilei de 8 noiembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit slujba de priveghere pentru Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea unde se află racla cu părticele din moaștele sfântului tămăduitor de boli incurabile.

„Când te smerești, Îi faci loc lui Dumnezeu în inima ta” a arătat Chiriarhul Râmnicului în cuvântul de învățătură împărtășit preoților și credincioșilor care au participat la slujba de priveghere. „Sfântul Ierarh Nectarie și-a dăruit viața lui Dumnezeu și, pentru aceasta, a primit daruri alese de la Mântuitorul Hristos. Nu a căutat cinstea oamenilor, ci s-a smerit întru toate și a făcut cunoscută lucrarea lui Dumnezeu și descoperim că atunci când omul dobândește harul lui Dumnezeu, atunci și trupul se preschimbă. De aceea, moaștele sfinților ne arată că Dumnezeu, prin harul Său, este prezent în sfinții Săi. Descoperim în viața Sfântului Ierarh Nectarie că trăirea în Duhul lui Hristos presupune răstignirea patimilor și dobândirea curățeniei inimii, spre a Se odihni Duhul Sfânt într-însa.

Prin rugăciune smerită și iubire jertfelnică, a întrezărit în aproapele său chipul smerit al lui Hristos, Care S-a jertfit pe cruce pentru toţi oamenii, dăruindu-le viaţa veșnică. Ne încredințează că omul se poate uni cu Dumnezeu prin comuniunea virtuţilor dumnezeieşti şi  prin rugăciune. Harul dumnezeiesc este cel care produce îndumnezeirea, în timp ce virtuţile doar îl fac apt să o primească. De aceea, rugăciunea este întărirea şi luminarea sufletului și este nevoie să se facă neîncetat spre a fi ai lui Dumnezeu şi părtaş darurilor Lui”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

Alte articole despre: