Eşti aici

Mănăstirea Turnu a prăznuit Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, hramul bisericii vechi

22 Noiembrie 2015 / Viața Eparhiei

Sute de credincioşi s-au adunat ieri, 21 noiembrie, la Sfânta Mănăstire Turnu, din judeţul Vâlcea, pentru a prăznui Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, hramul bisericii vechi.

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de  preoţi şi diaconi. În cuvântul său de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a arătat însemnătatea acestei sărbători închinate Maicii Domnului, subliniind importanţa prezenţei la slujbele Bisericii a copiilor şi a tuturor creştinilor, în lucrarea pentru mântuirea sufletului.

La poalele Muntelui Cozia, nu departe de apele Oltului, se înalţă Sfânta Mănăstire Turnu. La poalele culmii Turneanu, din Masivul Cozia, de-a lungul timpului, au fost multe sihăstrii, chilii săpate în stâncă, dintre care unele se mai păstrează şi astăzi. Biserica veche a fost ridicată în anul 1676, pe locul alteia din lemn, ctitoria fostului episcop de Râmnic, Varlaam, mitropolitul Ţării Româneşti, stins din viaţă în anul 1702. Aşezământul a fost o copie a Mânăstirii Cozia Veche, fiind refăcut de Gherasim Timuş (1894-1911), însă biserica veche a fost mistuită de flăcări în anul 1932, scăpând din calea incendiului doar casa lui Gherasim Timuş şi chiliile din vale. Întregul ansamblu a fost refăcut în anul 1933. Această bisericuţă, mai mică, are hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. În jurul ei se păstrează numeroase chilii săpate în piatră, iar în incintă se află două peşteri unde pustnicii se izolau de lume.

Alte articole despre: