Eşti aici

Prăznuirea Sfinților Cuvioși Neofit și Meletie de la Stânișoara

Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie la prăznuirea ocrotitorilor Sfintei Mănăstiri Stânișoara

3 Septembrie 2017 / Viața Eparhiei

În duminica a XIII-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit alături de un impresionant sobor de preoți și diaconi, la Mănăstirea Stânișoara, mănăstire care și-a prăznuit ocrotitorii, Sfinții Cuvioși Neofit și Meletie, cinstiți în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române în fiecare an la data de 3 septembrie.

În cuvântul de învățătură împărtășit celor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte, pornind de la textul pericopei evanghelice, care s-a citit la Sfânta Liturghie, a arătat necesitatea supunerii voii noastre voii lui Dumnezeu. Dacă lucrătorii cei răi au încercat să se rupă de Stăpânul lor, autonomizându-se prin îndepărtarea de voia Sa, pilda pusă în inima noastră astăzi la Sfânta Liturghie ne arată că doar prin ascultare omul își însușește voia dumnezeiască, lepădându-se de voia proprie, astfel făcându-se părtaș vieții dumnezeiești, dobândind ca dar Duhul Sfânt. În acest fel  vedem și importanța ascultării în viața omului și, mai ales, în viața monahului.

Continuând cuvântul de învățătură, Chiriarhul Râmnicului a accentuat necesitatea ascultării de voia lui Dumnezeu prin părintele duhovnicesc, ca temelie a sporirii duhovnicești în viața monahului, punându-i pe sfinții prăznuiți astăzi ca modele de urmat întru totul. Raportarea continuă la sfinți îl face pe credincios să își însușească modul de viețuire al acestora, să devină în aceeași cugetare cu aceștia, adică împreună mergător pe calea voii lui Dumnezeu.

Sfinții Cuvioși Neofit și Meletie de la Stânișoara, pustnici ce au sihăstrit în Muntele Sălbaticul, din preajma Mănăstirii Cozia, spre sfârșitul veacului șaisprezece și începutul celui de-al șaptesprezecelea, după mulți ani de ascultare smerită și încercare duhovnicească în obștea de la Cozia, au devenit prin viața și nevoințele lor preamăriți de Dumnezeu și moștenitori ai Împărăției Cerurilor, ca purtători de daruri duhovnicești și rugători înaintea lui Dumnezeu pentru sufletele noastre.

Sfinții Cuvioși Meletie și Neofit, în antiteză cu lucrătorii cei răi din parabola ascultată astăzi, ne învață că Dumnezeu nu Își impune voia Sa omului, ci îl cheamă să o primească liber și nesilit. Credinciosul la fiecare pas al său trebuie să cerceteze neîncetat care este voia lui Dumnezeu și, smerindu-se, să se lepede de voia sa. Să ne ferească Dumnezeu de a rămâne în voia noastră și nu în cea a lui Dumnezeu!, a încheiat cuvântul său Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

În cadrul slubei arhierești a avut loc și hirotonia ierodiaconului Serapion Calestru de la Mănăstirea  Vârful lui Roman întru ieromonah.

Alte articole despre: