Eşti aici

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie: „Sfântul Ierarh Nicolae ne încredințează că dragostea de semeni creşte din obişnuinţa dragostei faţă de Dumnezeu”

6 Decembrie 2020 / Viața Eparhiei

„Sfântul Ierarh Nicolae este chip al bunătății pentru că a înțeles că dragostea este deschiderea inimii în mod nelimitat pentru ceilalți în Hristos, a jertfei de sine pentru ceilalți”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la hramul Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu-Vâlcea.

La zi de aleasă sărbătoare, racla cu părticile din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae a fost așezată spre închinare în mijlocul Catedralei Arhiepiscopale.

În cuvântul de învățătură împărtășit la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a descoperit faptul că „pentru Sfântul Ierarh Nicolae credința era deopotrivă o deschidere spirituală spre comuniunea liberă cu Mântuitorul Hristos, prin Duhul Sfânt. Aflăm în chip minunat în viața sa că a căutat să se apropie de Dumnezeu nu doar prin învățătură, ci și prin rugăciune stăruitoare şi curată, prin lucrarea virtuților, ajungând la deplină încredinţare că dragostea de semeni creşte din obişnuinţa dragostei faţă de Dumnezeu.

Este numit „îndreptător credinței” nu doar în sens metaforic ci, mai ales, pentru faptul că la sfârșitul perioadei persecuțiilor păgâne și în primii ani în care Sfântul Împărat Constantin cel Mare a oferit libertate creștinilor, Sfântul Nicolae a fost cel pentru care cunoașterea și trăirea credinței întrecea toată cugetarea. A învățat cu timp și fără timp că cei credincioși nu se pot lăsa «purtaţi de orice vânt al învăţăturii» (Efeseni IV, 14), ci trebuie să stăruiască în cunoştinţa cea unită a adevărului, care îl eliberează pe om de tot felul de rătăciri şi îl încredințează în adevărul din care nimeni nu ne va clinti.

De aceea și viaţa sa a fost luminată de măreția și fumusețea faptelor sale, a virtuților cu care și-a împodobit sufletul său împlinind poruncile lui Dumnezeu, de Care, cu sinceritate, căuta în permanență să se apropie.

Așadar, având model de aleasă viețuire în Hristos pe Sfântul Ierarh Nicolae,  fiecare credincios este chemat să se facă părtaș de darurile împărtășite din nesfârșita milostivire a lui Dumnezeu, dar, în același timp, să-și manifeste recunoștința ca act al iubirii sale jertfelnice care trebuie să fie după chipul iubirii Lui faţă de noi, să fie numaidecât o iubire faţă de semeni”, a arătat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

Alte articole despre: