Eşti aici

Liturghia Darurilor înainte sfințite săvârșită la Catedrala Arhiepiscopală

9 Martie 2018 / Viața Eparhiei

În ziua prăznuirii Sfinților 40 de mucenici din Sevastia, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a săvârșit Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite unită cu Vecernia, la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea.

Cuvântul împărtășit celor prezenți a arătat că „sărbătoarea aceasta amintește de perioada prigoanelor din timpul împăratului Licinius, în secolul al IV-lea, când 40 de soldați creștini din Armenia, pentru că au refuzat să se închine idolilor, au fost aruncați în apa înghețată a lacului Sevastiei. La miezul nopții însă, unul dintre cei 40 a ieșit din apa înghețată și, alergând spre baia caldă, pusă acolo de cei ce se închinau idolilor, a murit. Atunci ceilalți au început să se roage cu mai multă ardoare, încât apa lacului s-a încălzit, iar 40 de cununi strălucitoare s-au coborât deasupra lor.

Dar una dintre cununi nu mai avea pe cine să se așeze, căci unul dintre mucenici, ieșind din apă ca să se salveze, a murit, așa că unul dintre soldați s-a aruncat și el, văzând minunea, și a mărturisit că și el este creștin”.

Alte articole despre: