Deschiderea Salonului Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși” și a Festivalului Cărții la Râmnic
Scuarul Mihai Eminescu din cadrul Centrului Eparhial a găzduit deschiderea Salonului Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși”, eveniment aflat sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului, ajuns la cea de-a X-a ediție și Festivalul Cărții la Râmnic, la a VII-a ediție.
În deschiderea evenimentului cultural, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a reliefat faptul că „organizarea Salonului Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși” și a Festivalului Cărții la Râmnic constituie un fericit prilej pentru redescoperirea Olteniei de sub Munte drept un spațiu cultural în a cărui istorie și dezvoltare un rol esențial l-a avut recunoașterea sa drept „capitală a tipografilor”. Istoria cărții, ancorată în tradiție, este deschisă modernității, iar Salonul Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși” prilejuiește descoperirea și cultivarea talentelor literare, precum și afirmarea, în epoca digitală, a unor apariții editoriale foarte valoroase.
Cartea a fost privită în ethosul cultural românesc drept „hrană dorită sufletului” care „îmbie preaînţeleaptă îmbelşugare”, după cum arăta inscripția așezată la intrarea în biblioteca Mănăstirii Hurezi, această „casă a cărţilor” înființată de Sfântul Constantin Brâncoveanu”.
Totodată, Înaltpreasfinția Sa a subliniat că „este nevoie de redescoperirea persoanei autorului, el însuși purtător și promotor al unei incomensurabile bogății culturale și spirituale, fapt pentru care Ne bucură în mod deosebit că această ediție a Salonului Național de Literatură și Artă a fost dedicată Mitropolitului Bartolomeu Anania, cu prilejul centenarului nașterii sale”.
La invitația domnului Ioan Barbu, președintele Salonului Național de Literatură și Artă, au rostit alocuțiuni doamna Andra Bică, Vicepreședinte al Consiliului Județean Vâlcea, domnul ambasador Mircea Perpelea, domnul Nicolae Dinescu, Președintele UZPR Vâlcea, scriitori și critici literari.
În perioada 9-13 iunie, municipiul Râmnicu Vâlcea va fi încă o dată „Capitala cărții, literaturii și artelor vizuale”, prin prezența unor scriitori, editori, artiști plastici, jurnaliști, distinși oameni de cultură din județ, dar și din țară.