Eşti aici

Înaltpreasfințitul Varsanufie a săvârșit slujba Canonului Mare la Catedrala Arhiepiscopală

27 Februarie 2017 / Viața Eparhiei

În prima zi a Postului Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a săvârșit slujba Canonului Mare la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea.

Slujba Canonului cel Mare se oficiază în Biserica Ortodoxă în prima săptămână a Postului Mare și la Denia din Joia săptămânii a cincea. În cuvântul de învățătură împărtășit celor prezenți. Înaltpreasfinția Sa a arătat că „prin canonul Sfântului Andrei Criteanul, începem astăzi o călătorie duhovnicească, o călătorie prin care vor urca zi de zi, având în ajutorul nostru pe sfinți, dar mai presus de toate, ajutându-ne cu postul și cu rugăciunea.

Canonul pune înaintea ochilor noștri sufletești, în antiteză, exemplele de urmat ale oamenilor drepți din Vechiul Testament și chipul desăvârșit al Mântuitorului Hristos din Noul Testament. Avem de învățat să ne ferim de exemplul cel rău al primilor oameni care s-au lăsat ispitiți și care n-au căutat la fața lui Dumnezeu, și să urmăm exemplele bune ale patriarhilor Avraam, Iacob, ale proorocului Ilie sau cel al lui Moise, omul care L-a văzut pe Dumnezeu, cel care a primit în mâinile sale Tablele legii, cel care a îndreptat poporul, ce care a ținut trează conștiința lui Dumnezeu în inima poporului numit „ales”.

Din Noul Testament avem mai presus de orice exemplul Mântuitorului care a postit patruzeci de zile, fiind astfel întăriți să începe postul, dar și ajunge la sfârșitul acestui post. Postul, așa cum ne învață canonul, trebuie să fie însoțit rugăciune și milostenie. Vom însoți toată perioada postului cu cântarea proorocului Isaia „Cu noi este Dumnezeu”, care a ținut conștiința trează că Dumnezeu ne însoțește în toată viața noastră. Vom asculta și alte cântări duhovnicești, psalmi și rugăciuni care cheamă asupra noastră mila lui Dumnezeu prin pocăința pe care trebuie să o săvârșim”, a precizat Părintele Arhiepiscop.

Alte articole despre: