Eşti aici

Înaltpreasfințitul Varsanufie împreună cu Înaltpreasfințitul Teodosie au slujit la sărbătoarea Sfântului Cuvios Antonie de la Iezer

23 Noiembrie 2017 / Viața Eparhiei

În ziua de prăznuire a Sfântului Cuvios Antonie, Mănăstirea Iezer şi-a sărbătorit ocrotitorul. 

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, fiind înconjurați de un ales sobor de preoți și diaconi.

Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, în cuvântul de învățătură adresat obștii monahale și pelerinilor a arătat că „sfinții sunt, pentru noi, luminătorii cei mari ai credinței noastre. De aceea, Biserica îi are pe sfinți ca pe mărgăritarele cele mai de preț. Biserica îi cinstește pe sfinți, pentru că Biserica se sprijină pe sfinți. Însuși Mântuitorul Hristos este Sfântul Sfinților, pentru că El este piatra cea din capul unghiului. El este, cu adevărat, Cel Care cârmuiește, însuflețește și conduce Biserica. El trebuie să ne ocârmuiască, să ne sfințeasă și să ne conducă și viața noastră. El ne ajută, atât de mult, prin mijlocirea sfinților. Sfinții sunt, pentru noi, acele daruri pe care Dumnezeu ni le-a oferit ca pe niște repere pe care să le urmăm. Viaţa aspră, postul, ostenelile sihăstreşti şi rugăciunea continuă au lucrat minunat asupra Sfântului Antonie. Hrana sa era puţină, căci „numai după ceasul al nouălea consuma pâine şi apă“. Viaţa sa de sihăstrie s-a asemănat cu cea a Sfântului Antonie cel Mare, din pustiul Egiptului, şi cu cea a Sfântului Ioan Gură de Aur, nevoindu-se în privegheri iar rugăciunea era însoţită întotdeauna cu lacrimi de pocăinţă.

Pentru multele sale osteneli, cuviosul a primit de la Dumnezeu darul înainte-vederii şi al vindecării fiind căutat pentru cuvânt duhovnicesc de numeroși ucenici, numele lui ajungând vestit până şi dincolo de Carpaţi, în Transilvania unde era nevoie de mângâiere și întărire în credință”.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a mulțumit Înaltpeasfințitului Părinte Teodosie pentru bucuria împărtășită clerului și credincioșilor din Arhiepiscopia Râmnicului prin participarea la sărbătoarea Sfântului Cuvios Antonie de la Iezer și i-a încredințat pe viețuitorii mănăstirii și pe credincioșii prezenți de rugăciunea, mijlocirea și ajutorul permanent pe care-l primim din partea sfinților ocrotitori.  

Alte articole despre: