Eşti aici

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie: „Pocăința plină de smerenie este împărăteasa virtuților”

18 Martie / Viața Eparhiei

„În timpul rugăciunilor de la începutul Postului Mare ne așezăm în fața „ușilor pocăinței” care se deschid prin milostivirea lui Dumnezeu, pentru că, prin pocăința arătată, se iartă păcatele”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în prima seară a Canonului Mare, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea.

Înaltpreasfinția Sa a arătat că „pocăința este o stare ce trebuie să devină permanentă pentru cei ce vor să se mântuiască şi să devină izvor de fapte bune, izvor de gânduri bune, pentru lucrarea virtuților: smerenia, răbdarea, bunătatea și, mai ales, milostenia.

Prin îndemnurile la pocăinţă, imnografii ne încredințează că săvârșim primii pași pe calea mântuirii, aceștia fiind urmați, bineînțeles, de eforturile ascetice care nu trebuie să fie despărțite de iubire și de smerenie, culminând cu cererea de vindecare de lepra păcatului.

Pocăinţa, spune Sfântul Grigorie Palama, rupe mintea de păcat şi o lipseşte de pomenirea lui Dumnezeu; o duce la unirea cea după har şi împreună-petrecerea cu Dumnezeu, ce se săvârşeşte tainic în inima omului, pe „tronul harului” şi îl unifică pe om. Tristeţea omului pentru păcate devine o „tristeţe fericită”, căci în inimă, pe „tronul harului” omul Îl găseşte pe Dumnezeu”, a accentuat Înaltpreasfinția Sa.

Alte articole despre: