„Iertarea nu este altceva decât vindecarea rănilor sufletești cauzate de păcate, iar această vindecare nu o poate lucra decât Dumnezeu, prin harul Său”
„Avem nevoie de vindecare, de iertare și de sfințenie. Iertarea nu este altceva decât vindecarea rănilor sufletești cauzate de păcate, iar această vindecare nu o poate lucra decât Dumnezeu, prin harul Său”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, duminică, 16 iulie, la Parohia Pârâieni din Protoieria Horezu.
Înaltpreasfinția Sa a accentuat că „Dumnezeu sfințește și conduce întreaga creație cu iubire, iertând păcatele, pentru ca odată cu tămăduirea bolilor trupești să-i așeze pe oameni pe cale Împărăției celei veșnice.
Părintele Dumitru Stăniloae învață că „iertarea reală a păcatului, ridicarea reală de pe conștiință a răului făcut cuiva, vindecarea reală a rănii lăsate de el în conștiință, e o faptă pe care numai Dumnezeu o poate face. El îți dă liniștea conștiinței pentru veci. Și prin aceasta îți dă adevărata libertate”.
Ne rugăm și noi să se strice mai întâi împărăția păcatului din trupul și din sufletul nostru, să fie alungate afară din noi toate urmele răutății, să se vindece rănile, iar în locul lor să vină pacea și harul lui Dumnezeu, cum arată Sfântul Grigorie de Nyssa: „Să se surpe tabăra vrăjmaşă; să se mistuie oastea celor de alt neam; să înceteze războiul trupului împotriva duhului - să nu mai fie trupul loc de pornire al celui ce războieşte sufletul; să se arate puterea Împărăţiei, braţul îngeresc, miile celor ce cârmuiesc spre dreptate, zecile de mii ale celor ce stau de-a dreapta, ca să cadă din partea celor potrivnici miile celor ce războiesc. E mare numărul vrăjmaşilor, dar e cumplit şi de nebiruit numai pentru cei lipsiţi de ajutorul Tău, numai până când cel războit e singur. Când însă se arată Împărăţia, fug întristarea şi suspinul şi intră în locul lor viaţa, pacea şi bucuria”.
De aceea, Îi cerem iertare zilnic lui Dumnezeu și, spune Sfântul Ciprian al Cartaginei, facem aceasta „pentru ca acela care e hrănit de Dumnezeu să trăiască în Dumnezeu și să se îngrijească nu numai de viața prezentă și vremelnică, ci mai ales de cea veșnică”.
Domnul Iisus Hristos ierta păcatele oamenilor, iar cărturarii și fariseii cârteau împotriva Lui, zicând: „Cine poate să ierte păcatele decât unul Dumnezeu?” (Luca V, 21). Aceștia greșeau împotriva Lui, necrezând că El este Fiul lui Dumnezeu.
Iertarea deplină nu o poate da decât Dumnezeu și, de aceea, să ne încredințăm voii lui Dumnezeu, Care voiește ca toți oamenii să se mântuiască și să vină la cunoștința adevărului”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.