Eşti aici

Hram și pelerinaj la Biserica Toți Sfinții din municipiul Râmnicu-Vâlcea

11 Noiembrie 2019 / Viața Eparhiei

Credincioși vâlceni au prăznuit luni, 11 noiembrie, pe Sfântul Mare Mucenic Mina la biserica Parohiei Toți Sfinții din centrul municipiului Râmnicu-Vâlcea, unde se păstrează un fragment din sfintele sale moaște. În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. 

Biserica Parohiei Duminica Tuturor Sfinților și Sfântul Mare Mucenic Mina devine în fiecare an, în ziua de 11 noiembrie, un loc de pelerinaj pentru credincioșii vâlceni care vin să se închine la racla cu un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic Mina.

            În ziua de prăznuire a hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

            Starea de sfințenie, a explicat Înaltpreasfinția Sa în cuvântul de învățătură, nu este un atribuit doar al lui Dumnezeu, ci și omul poate și trebuie să fie părtaș la sfințenia lui Dumnezeu.

„La începutul lumii, după ce Dumnezeu a creat pe Adam și Eva, aceștia au căzut în păcatul neascultării și au fost izgoniți din Eden, iar urmările păcatului primilor oameni sălășluiesc în toți oamenii până la sfârșitul timpurilor. Însă Dumnezeu a împăcat omul cu Sine atunci când a trimis pe Fiul Său Cel Unul Născut, Care a luat asupra Sa păcatele lumii, primind pentru păcatele noastre să fie bătut, scuipat, batjocorit, chinuit, răstignit, în cele din urmă dându-Și sufletul pe cruce, dar, după trei zile, a înviat. Prin această jertfă mântuitoare, Domnul Hristos ridicat blestemul care era asupra neamului omenesc și, prin Tainele Bisericii, cheamă pe fiecare om să ajungă din nou la posibilitatea de a se împărtăși din sfințenia lui Dumnezeu.

Încă din Vechiul Testament vedem cum Dumnezeu Și-a ales oameni simpli prin care poporul să fie îndrumat, precum patriarhi, prooroci, judecători, regi. Toți aceștia, prin viața lor, pe care au sfințit-o prin rugăciune, înfrânare și postire, nu numai că au bineplăcut lui Dumnezeu, dar au primit de la Dumnezeu și această putere a sfințeniei de a mijloci pentru noi, oamenii. În Noul Testament, vedem cum Sfinții Apostoli mijlocesc pentru cei care se află în neputință, precum femeia cananeancă care striga în urma lor, cerând vindecarea fiicei ei, iar ucenicii, văzând-o, I-au cerut Mântuitorului să-i vindece fiica. De asemenea, vedem în Viețile Sfinților că ei de multe ori mijlocesc pentru cei care le cer ajutorul, pentru că Sfinții sunt numiți de Însuși Dumnezeu ca fiind „prietenii și casnicii Săi”. Totodată, prin Pogorârea Sfântului Duh la Cincizecime peste Sfinții Apostoli și cei care au crezut, noi, creștinii, avem casa lui Dumnezeu, adică Biserica în care primim pe Duhul Sfânt Care Se pogoară peste noi și ne călăuzește viața pentru a dobândi sfințenia, adică mântuirea”, a spus Părintele Arhiepiscop Varsanufie.

            La începutul Bisericii creștine, Sfântul Apostol Pavel a numit „sfinți” pe acei creștini care, prin faptele și viața lor, au mărturisit credința în Mântuitorul Hristos, au primit harul Sfântului Botez și se împărtășeau cu Trupul și Sângele Domnului Hristos. Mai târziu, „sfinți” au fost numiți creștinii care au mărturisit credința în Domnul Hristos prin martiriul sângelui, iar unul dintre acești sfinți a fost Sfântul Mare Mucenic Mina.

            „Sfântul Mare Mucenic Mina, cel care este astăzi prăznuit de Biserică, cinstit drept unul dintre cei mai mari făcători de minuni și ale cărui sfinte moaște se păstrează prin rânduiala lui Dumnezeu în această sfântă biserică, a fost unul dintre cei mai importanți martiri pe care i-a dat Biserica. La începutul creștinismului, din timpul lui Nero, anul 69, când acest împărat sângeros a dat foc întregi cetății a Romei, dând vina pe creștini, și până la domnia Sfântului Constantin cel Mare, zece împărați au ucis pe cei care mărturiseau credința lor în Domnul nostru Iisus Hristos. Există mărturiile lor în cartea numită Actele martirice, iar cei care citesc se vor îmbărbăta de câtă putere aveau acești oameni care au înțeles că viața aceasta este trecătoare, iar viața din Împărăția lui Dumnezeu este veșnică”.

                       În racla de argint în care este păstrat un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic Mina se mai păstrează spre cinstire fragmente din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur (13 noiembrie), Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie (10 februarie), Sfintei Muceniţe Paraschevi din Roma (26 iulie).

            Biserica Parohiei Toți Sfinții din centrul municipiului Râmnicu-Vâlcea este monument istoric de clasa A, fiind construit între anii 1762-1764 de episcopul Râmnicului Grigorie Socoteanul, Hagi Constantin Malake și Theodor monahul, egumenul Schitului Dobrușa.

Alte articole despre: