Eşti aici

Chiriarhul Râmnicului: conștiința lui Zaheu s-a schimbat atunci când Mântuitorul Hristos l-a strigat

22 Ianuarie 2017 / Viața Eparhiei

Duminică, 22 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Mucenic Pantelimon” din incinta Spitalului Municipal Nr. 2 din municipiul Râmnicu-Vâlcea.

În cuvântul de învățătură împărtășit celor prezenți, Înaltpreasfinția Sa a subliniat că „în pericopa evanghelică a duminicii acesteia descoperim marea milostivire a lui Dumnezeu față de oameni, deopotrivă cu starea de pocăință a lui Zaheu care, smerindu-se și devenind milostiv, primește binecuvântarea Mântuitorului Hristos și darul cel mai de preț mântuirea sa și a familiei sale.

 Zaheu, mai marele vameșilor, pentru a-L vedea pe Fiul lui Dumnezeu, s-a smerit în fața întregii comunități, iar conștiința i s-a schimbat atunci când Mântuitorul l-a strigat. Din asupritor devine milostiv, făgăduind să împartă jumătate din averea sa săracilor și să întoarcă împătrit celor pe care îi nedreptățise.

 Cuvintele Mântuitorului „Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia” (Luca 19,9) arată importanța faptelor de milostenie în viața omului pentru dobândirea mântuirii. Smerenia și pocăința lui Zaheu a fost împărtășită de toți cei din familia sa fapt pentru care toți aceștia au primit binecuvântarea lui Dumnezeu.

Pocăința înseamnă depărtarea de făptuirea cea rea și căutarea cu zdrobire sufletească a milei lui Dumnezeu , întoarcerea la Dumnezeu și sălășluirea înlăuntrul vieții celei îndumnezeite. Fiecare om este dator să se cunoască pe sine, să se ridice din starea de moarte duhovnicească. Important este și faptul că pocăința trebuie să aducă roade și bucurii duhovnicești în viața creștinului, roade care se descoperă prin faptele milei trupești și faptele milei sufletești” a arătat Părintele Arhiepiscop.

La final, Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat credincioșii și bolnavii care, aflându-se în această perioadă pe patul de suferință, au participat la Sfânta Liturghie.

Alte articole despre: