Eşti aici

Pelerinaj de o zi inițiat de Parohia Horezu I

21 August 2023 / Social

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în cadrul Școlii de Vară, organizată de Parohia Horezu I, a avut loc sâmbătă, 18 august 2023, un pelerinaj la Mănăstirea Hurezi, cea mai de seamă ctitorie a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

Membrii Centrului catehetic au participat la un pelerinaj organizat de către Parohia Horezu I, alături de alte activități cultural-duhovnicești.
Pelerinajul a avut ca destinație principală Mănăstirea Hurezi, unde cei tineri împreună cu părintele paroh, Mihai Cârțan, au participat la Sfânta Liturghie, apoi au vizitat biserica și întreg ansamblul monahal brâncovenesc.
A urmat vizita Bolniței Adormirea Maicii Domnului, a Schitului Sfinții Apostoli și a Schitului Sfântul Ștefan, urmând ca pelerinajul să se încheie în „Biblioteca lui Constantin Brâncoveanu”, unde cei pasionați de lectură au rămas impresionați de numărul mare de cărți ce se regăsesc în patrimoniul acesteia, aproximativ 4000 de volume.
Catalogul bibliotecii, întocmit la 1791, arată că aceasta dispunea pe vremea domnitorului martir de un număr de 382 de volume de carte tipărită și 46 de manuscrise.
Cei prezenți au putut observa inscripția din 1708, aflată deasupra ușii edificiului, ce grăiește despre importanța acestei biblioteci: „Bibliotecă de hrană dorită sufletească această casă a cărților imbie înțeleaptă îmbelșugare”. 

 „Mi-am propus, în calitate de îndrumător duhovnicesc al acestui Centru catehetic, să ofer tinerilor pelerini contexte atât de rugăciune, dar și de dialog și împărtășire în planul cunoașterii lui Dumnezeu. De aceea, am pus în prim plan participarea la Sfânta Liturghie și dialogul duhovnicesc, completate în mod fericit cu vizitarea întregului ansamblu monahal brâncovenesc, bogat în odoare sfinte care au avut darul să ofere tinerilor șansa unei înțelegeri mai ample și mai profunde a credinței ortodoxe ”, a mărturisit părintele Mihai Cârțan.

Alte articole despre: