Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie: „Credinţa devine călăuzitoare în înțelegerea lucrării lui Dumnezeu”
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie duminică, 7 noiembrie, la Altarul de Vară al Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu-Vâlcea.
În cuvântul de învățătură împărtășit credincioșilor prezenți, Înaltpreasfinția Sa a arătat că „Mântuitorul Hristos trezește în conștiința lui Iair o credință puternică: „Nu te teme; crede numai şi se va izbăvi!”, care va risipi din sufletul său orice îndoială atunci când va afla că Domnul a înviat. Credinţa trebuie înţeleasă ca deschidere a sufletului către comuniunea cu Dumnezeu.
Iair, copleșit de suferința fiicei sale, își așază nădejdea în ajutorul lui Dumnezeu, ca și femeia care cheltuise cu doctorii toată avuţia ei şi de către nici unul nu putuse fi vindecată. În așteptarea sa, Iair devine martor al împlinirii profețiilor din Vechiul Testament „întoarceţi-vă către Mine şi veţi fi mântuiţi“ (Isaia XLV, 22), însă, totodată, este părtaș la minunea vindecării femeii, încredințându-se de lucrarea tămăduitoare a Fiului lui Dumnezeu.
„Vindecarea, care a venit de pe buzele Sale, a putut fi auzită de toată lumea și a cerut ca și de pe buzele femeii să vină mărturisirea publică a credinței. Deși femeia L-a mărturisit înaintea tuturor, nimeni n-a crezut-o, mai ales că durerile sale erau ascunse”, învață Sfântul Efrem Sirul. Credinţa devine astfel și călăuzitoare în înțelegerea lucrării lui Dumnezeu. Roadele credinţei sunt cele prin care Dumnezeu Se slăveşte în oameni.
Credință puternică a arătat și Iair care, deși primește vestea că fiica sa a murit, acesta nu-L părăsește pe Dumnezeu și se încrede în cuvântul Său atunci când a zis: n-a murit, ci doarme (Matei IX, 24). „Apucând-o de mână, a strigat, zicând: Copilă, scoală-te! Şi duhul ei s-a întors şi a înviat îndată (Luca 8, 54-55). Ah, puterea cuvântului și a poruncii căreia nimeni nu i se poate opune! Ah, atingere a mâinii de viață dătătoare care înfrânge moartea și stricăciunea! Acestea sunt roadele credinței, pentru care mâna lui Moise a dat Legea celor din vechile timpuri”, tâlcuia în fericit chip Sfântul Chiril al Alexandriei.
Familia lui Iair devine martoră a lucrării Sale dumnezeiești și chiar dacă pe moment rămâne ascultătoare cuvântului Mântuitorului Care le-a poruncit să nu spună nimănui ce s-a întâmplat, totuși, după Învierea Domnului, mărturisesc învățătura despre învierea morților”, a spus Înaltpreasfinția Sa.