O nouă „poartă a cerului” în Arhiepiscopia Râmnicului
Jertfa depusă de-a lungul anilor de către comunitatea Parohiei Berislăvești, Protoieria Călimănești, pentru construirea și împodobirea unei noi biserici, a fost încununată prin înveșmântarea în harul Preasfintei Treimi, duminică, 7 iulie. Slujba de târnosire a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și un arhidiacon.
Ziua de 7 iulie 2019 rămâne în istoria comunității din Berislăvești, județul Vâlcea, un moment de mare solemnitate, nu numai prin înălțarea unui monument cu o frumoasă arhitectură, ci mai ales pentru că, prin înveșmântarea în har, s-a așezat în mijlocul localității „o nouă poartă a cerului”.
Slujba de târnosire a locașului de cult, cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena, a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un numeros sobor de arhimandriți, preoți și un arhidiacon. Potrivit rânduielii bisericești, mai întâi a avut loc sfințirea exterioară a bisericii cu apă sfințită și ungerea cu Sfântul și Marele Mir, având loc o procesiune în jurul locașului de cult cu părticele din moaște ale sfinților mucenici. În timpul procesiunii s-au făcut trei opriri, fiind citite trei lecturi din epistolele apostolice și trei lecturi din Sfintele Evanghelii, după care ierarhul a bătut în ușile bisericii noi, considerate „porți ale cerului”, întrucât pictura și icoanele simbolizează cerul care coboară la oamenii de pe pământ, pentru ca ei, prin rugăciune și viață curată, să fie învredniciți de viața cerească. A urmat sfințirea Sfântului Altar și a veșmântului iconografic, dimpreună cu binecuvântarea credincioșilor.
În continuare, pe un podium special amenajat, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a săvârșit Sfânta Liturghie. La finalul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a explicat Evanghelia Duminicii a 3-a după Rusalii (despre grijile vieți – Matei VI, 22-33) și semnificația duhovnicească a noii biserici.
„Evanghelia duminicii de astăzi ne învață că nu trebuie să ne facem griji pentru ziua de mâine, pentru hrana și îmbrăcămintea trupului nostru, pentru că Dumnezeu, Cel Care ne-a zidit, dăruiește fiecăruia dintre noi cele de folos. Tot ceea ce Dumnezeu rânduiește pentru om să primim cu bucurie și cu mulțumire și luăm aminte ca nu totdeauna să cerem lui Dumnezeu, ci mai întâi de toate să-I mulțumim. De aceea, și rugăciunile pe care le rostim dimineața sunt rugăciuni prin care mulțumim lui Dumnezeu pentru noaptea care a trecut, abia apoi Îl rugăm pe Dumnezeu pentru ziua care a început să fie una binecuvântată, în care să ne ferim de tot ceea ce ne poate vătăma sufletul sau trupul. Sfânta Liturghie, săvârșită în fiecare biserică, este rugăciunea cea mai înaltă pe care o poate înălța omul lui Dumnezeu. De aceea, trăim clipe de mare bucurie întrucât în această zi frumoasă de vară, cu ajutorul lui Dumnezeu, am săvârșit slujba de sfințire a acestei biserici, care este asemenea unui chivot sfânt, poate cea mai frumoasă biserică, dintre cele noi, din partea de nord a județului Vâlcea. Această biserică este o casă a lui Dumnezeu, iar toți cei care ajută la ridicarea unei biserici au numele înscrise în ceruri. Este necesar să mulțumim lui Dumnezeu, celor care au contribuit pentru construirea acestui nou locaș de cult, mai ales că și dumneavoastră, credincioșii, aveți șansa de a intra în sfântul altar și să vă faceți părtași bucuriei de a vă închina și săruta Sfânta Masă, în piciorul căreia au fost așezate părticele de sfinte moaște ale mucenicilor, și să vă rugați pentru cei apropiați”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Biserica cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena este așezată și sub ocrotirea Sfintei Cruci.
„Sfinții Împărați au fost marcați în viața lor de Sfânta Cruce. Sfântul Împărat Constantin a văzut Sfânta Cruce pe cer și sub ea cuvintele: «În acest semn vei învinge!», iar în lupta pe care a avut-o cu Maxențiu lângă cetatea Romei l-a învins pe acesta. De aceea, a pus semnul Sfintei Cruci pe toate armele și steagurile sale, iar în anul 313 a dat un Edict prin care creștinii își puteau mărturisi în mod liber credința. Sfânta Împărăteasă Elena, mânată de această dragoste pentru Mântuitorul Hristos, a descoperit cu multă greutate Crucea lui Hristos sub un temple păgân. Aflând și celelalte două cruci pe care au fost răstigniți tâlharii, pentru a afla care este Crucea Mântuitorului a atins cu ele trupul unui om mort, care tocmai era dus spre a fi îngropat, iar odată fiind atins de Crucea Domnului, cel mort a înviat, slăvind pe Dumnezeu. De aceea, nu putem să-i despărțim pe Sfinții Împărați de Sfânta Cruce”, a spus Chiriarhul Râmnicului.
În semn de apreciere pentru jertfa depusă în construirea noii biserici, Părintele Arhiepiscop Varsanufie a hirotesit iconom stavrofor pe preotul paroh Ovidiu Lupu, fiindu-i înmânate brâul roșu, bedernița și crucea pectorală. „Crucea pe are o poartă preotul pe piept nu este a sa, ci a dumneavoastră, a tuturor credincioșilor care sunteți alături de preot ca să săvârșească această lucrare de construire a unei noi biserici”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Totodată, ierarhul a mulțumit celor care s-au implicat în această lucrare, precum domnului Ion Bușagă, primarul comunei Berislăvești, Guvernului României, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, domnului Constantin Rădulescu, președintele Consiliului Județean Vâlcea, și tuturor celor care au contribuit financiar sau cu munca voluntară.
Lucrările de zidire a noii bisericii a Parohiei Berislăvești au început în anul 2002, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Arhiepiscop Gherasim Cristea, și s-au finalizat în anul 2009. Pictura bisericii a fost realizată în tehnica al fresco de către pictorii Teodor și Domnica Munteanu, între anii 2013-2015. La demisolul bisericii se află un paraclis-capelă și sala socială. În vecinătatea noii biserici se află Mănăstirea Berislăvești, monument istoric, care se află într-un amplu proces de restaurare și consolidare.