Eşti aici

Simpozionul național cu participare internațională „Sănătatea mediului – sănătatea noastră”

22 Februarie 2019 / Învățământ

Sala de festivități a Grădiniței „Toți Sfinții”, structură a Seminarului Teologic Sfântul Nicolae din municipiul Râmnicu-Vâlcea, a găzduit vineri, 22 februarie, cea de-a șasea ediție a Simpozionului Concurs Național cu participare internațională „Sănătatea mediului – sănătatea noastră”.

Simpozionul a fost organizat de Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Niocolae, Grădinița Toți Sfinții  în colaborare cu Asociația Interculturală Româno-Elenă Dacia din Grecia, reprezentată de doamna prof. Popescu Daniela. Proiectul educațional a fost prezentat în deschidere de doamna profesor  Ruxandra Boncan care a salutat prezența  cadrelor didactice și a elevilor din Vâlcea, Sibiu, Olt, Dâmbovița și Mehedinți, dar și participarea indirectă a elevilor din străinătate care au trimis lucrări științifice pe tema protejării mediului înconjurător.

Responsabilitatea față de natură a  fost subliniată și în cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop  Varsanufie, cuvânt ce a fost rostit de către părintele Alexandru Cristian Bănuță, Consilier Învățământ și Activități cu tineretul în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului: „Ocrotirea mediului înconjurător, purtarea de grijă a omului față de natura creată de Dumnezeu este o datorie a omului ca și chivernisitor al creației lui Dumnezeu, potrivit poruncii: „Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi; şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate vietăţile ce se mişcă pe pământ şi peste tot pământul!” (Facerea I, 28). Stăpânirea pământului, a creației lui Dumnezeu, nu este o stăpânire despotică, ci o purtare de grijă, o chivernisire a acesteia, omul fiind, sau trebuind să fie, un împreună lucrător cu Dumnezeu în lume.

De aici rezultă responsabilitatea omului față de mediul înconjurător, acesta dând seama înaintea Dăruitorului de modul în care a folosit și a chivernisit darul primit.

Ne bucurăm că în ultimul timp a crescut tot mai mult numărul activităților educative privind mediul înconjurător, sesizându-se responsabilitatea omului pentru criza ecologică prin care trecem”.

Au urmat apoi mesajele din partea Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, al asociațiilor partenere, iar la finalul festivității de deschidere, părintele Ștefan Zară, directorul Seminarului Teologic Sfântul Nicolae,  a prezentat legătura dintre criza duhovnicească a omului contemporan cu criza ecologică: „Cauza crizei ecologice de astăzi nu trebuie căutată în altă parte, ci în noi înșine. Dezastrul ecologic își are rădăcinile în criza teologică și antropologică pe care o cunoaște omul contemporan. Alungarea lui Dumnezeu din creație, urmare a concepțiilor teologice apusene, dar și îndepărtarea tot mai multă a omului de Dumnezeu, văzut ca fiind izolat într-un transcendent inaccesibil, este principalul motiv al crizei ecologie, omul văzându-se pe sine stăpân al creației. De aceea, soluțiile crizei ecologice trebuie căutate, pe de o parte, în schimbarea opticii asupra lumii, aceasta fiind un dar al lui Dumnezeu și nu un bun al nostru, iar pe de altă parte, în vindecarea noastră ca ființe înstrăinate de Dumnezeu”.

Preocuparea permanentă față de mediul înconjurător a fost impregnată în diferite forme culturale, parte din acestea fiind prezentate de Corala Seminarului Teologic Sfântul Nicolae, condusă de părintele Siluan Dumitru Scurtu. În continuarea evenimentului au fost prezenatate lucrările elevilor din țară și străinătate, colaje de imagini și materiale power-point care au întărit ideea că sănătatea mediului înseamnă de fapt sănătatea noastră.

Alte articole despre: