Eşti aici

Concursul județean ”Moralitate creștină”

28 Februarie 2018 / Învățământ

Concursul județean „Moralitate creștină” , aflat la a III-a ediție s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului și cu aprobarea Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, prin îndrumarea Sectorului Învățământ și Activități cu Tinerii din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului.

Concursul a avut loc în Sala de festivități a Colegiului Economic din municipiul Râmnicu Vâlcea, în data de 27 februarie 2018, și a avut ca tematică: „Tinerii și provocările lumii contemporane”, iar ca obiectiv principal: „familiarizarea elevilor participanți cu noțiunile moralei creștine prin formarea unor deprinderi pornind de la învățăturile Sfinților Părinți adaptate la viața contemporană”.

Etapa de proiectare a Concursului județean ”Moralitate creștină” a fost pregătită de către părintele profesor Cătălin Părăușeanu care a distribuit bibliografia, materialele pentru pregătirea elevilor și regulamentul concursului realizând o colaborare permanentă atât cu Sectorul Învățământ și Activități cu Tinerii din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului, cât și cu profesorii îndrumători ai elevilor și membrii juriului în elaborarea probelor concursului. Conducerea Colegiului Economic din municipiul Râmnicu Vâlcea s-a implicat activ în organizarea și desfășurarea concursului.

La concurs s-au prezentat șase echipaje de elevi însoțiți de profesorii de Religie îndrumători, de la următoarele licee din județul Vâlcea: trei echipaje de la Colegiul Economic și câte un echipaj de la Colegiul ”Alexandru Lahovari” și Colegiul ”Mircea cel Bătrân” din municipiul Râmnicu Vâlcea și un echipaj de la Liceul ”George Țărnea” din localitatea Băbeni.

Concursul a început prin rostirea Rugăciunii Domnești – Tatăl Nostru. Membrii juriului au fost: Prof. Săraru Ovidiu, Prof. Aslan Bogdan și Prof. Sandu Mihai-Aurelian.

Cunoștințele religioase ale echipajelor concurente au fost evaluate prin șase probe, după cum urmează:

  1. prima probă - să definească minunile și semnele prezentând exemple biblice.
  2. Proba a doua - explicarea unor termeni precum antihrist, prooroci mincinoși, diavol, idoli.
  3. Proba a treia - a constat în prezentarea pe scurt a istorisirii Sfântului Macarie cel Mare despre pustnicul care primise darul vindecărilor.
  4. Proba a patra - a constat în enunțarea Poruncii a cincea a Decalogului și prezentarea modului cum se raportează omul contemporan la această poruncă.
  5. Proba a cincea - a fost identificarea de către candidați a mănăstirii de pe Valea Oltului unde a viețuit timp de un an Sfântul Ioan Iacob Hozevitul.
  6. Proba a șasea - a reprezentat identificarea de către candidați a trei virtuți care l-au caracterizat pe Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, prezentând pe scurt viața lui.

Echipajele de elevi au parcurs probele concursului într-o oră și jumătate și au fost respectate regulile stabilite. Emoțiile competiției au fost vizibile pe chipurile elevilor, fiecare contribuind cu entuziasm pentru realizarea unui rezultat cât mai bun de către echipajul său.

În urma deliberării, membrii juriului au stabilit următorul clasament:

  • Premiul I - Colegiului Național ”Mircea cel Bătrân”, îndrumător - Prof. Ionescu Daniela.
  • Premiul al II-lea - Colegiului Național ”Alexandru Lahovari”, îndrumători - Prof. Popescu Cristina și Manu Cristian.
  • Premiul al III-lea - Colegiului Economic, îndrumător - Prof. Manda Cristina.
  • Mențiune I - Colegiului Economic, îndrumător - Prof. Deaconu Daniela.
  • Mențiunea a II-a - Colegiului Economic, îndrumător - Pr. Prof. Părăușeanu Cătălin.
  • Mențiunea a III-a - Liceul ”George Țărnea” din Băbeni, îndrumător -  Prof. Marcu Alexandru.

Toți elevii participanți au primit din partea organizatorului concursului diplome, iconițe și cărți religioase.

Concursul județean „Moralitate creștină” a fost o activitate reușită din toate punctele de vedere. Elevii au fost încântați de modul desfășurării concursului și au manifestat interes față de tematica parcursă adresând întrebări cadrelor didactice prezente. Răspunsurile lor la probele concursului arată efortul continuu și statornic depus de profesorii îndrumători. Trebuie menționat faptul că doamnele profesoare Manda Cristina și Deaconu Daniela deși predau alte discipline, fiind și licențiate în teologie au pregătit câte un echipaj de elevi pentru acest concurs.

Alte articole despre: