Simpozionul Naţional Biserica şi Armata României – Tradiţiile conlucrării
Arhiepiscopia Râmnicului în parteneriat cu Academia Oamenilor de Ştiinţă din România şi Centrul de cercetare al conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României General Paul Teodorescu cu sediul la Mănăstirea Dintr-un Lemn, a organizat vineri, 28 iunie, în Sala Iosif Episcopul a Casei Sfântul Ierarh Calinic, Simpozionul Naţional „Biserica şi Armata României – Tradiţiile conlucrării” în cadrul căruia a avut loc lansarea numărului 6 al revistei Misiunea.
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în cuvântul de binecuvântare adresat participanților, cuvânt ce a fost citit de părintele consilier Ștefan Zară, a subliniat faptul a subliniat că acest „Centru de Cercetare a Conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României „General Paul Teodorescu” are ca misiune prioritară continuarea lucrării începută de către Generalul Paul Teodorescu.
Biserica dintotdeauna a apărat integritatea spirituală a neamului românesc, care a menţinut în unitate poporul român, iar Armata a apărat integritatea teritorială a acestuia dar, mai mult decât atât, a sprijinit Biserica şi prin cultivarea valorilor reale ale umanităţii: dreptate, adevăr, curaj, onoare şi credinţă.
Conştiinţa Neamului acesta este păstrată prin neobosita luptă dusă de aceste două instituţii. Biserica Ortodoxă se roagă fără încetare în slujbele ei pentru „iubitoarea de Hristos armată”, care prin jertfă luptă pentru Neamul românesc.
Conlucrarea aceasta nu este o noutate în istoria creştinătăţii, ştiindu-se că încă de la începutul secolului al treilea Biserica noastră are sfinţi din rândul militarilor şi că în armata Sfântului Constantin cel Mare existau foarte mulţi creştini.
Și în țara noastră, prin lucrarea sfințitoare și misionară a episcopilor și a preoților sfătuitori de taină ai domnitorilor și conducătorilor de oști, Armata Română a promovat adevăratele valori care îl conduc pe om spre Împărăția lui Dumnezeu. În perioada interbelică a funcţionat Episcopia Armatei, înfiinţată în anul 1921 şi desfiinţată de puterea comunistă în anul 1948, însă tradiția asistenței militare a fost reluată în ultimul deceniu al veacului trecut. Așadar, Biserica este prezentă nu doar în unitățile militare, ci, mai mult, îi însoțește pe ostașii români pe câmpurile de luptă. Misiunea comună a Bisericii Ortodoxe și a Armatei este aceea de a apăra omul și valorile tradiționale ale neamului nostru, cu atât mai mult cu cât, datorită secularizării excesive, există tendința de a se renunța la aceste valori.
În acest context, conlucrarea Bisericii Ortodoxe cu Armata Română nu este doar un deziderat, ci o necesitate stringentă, o datorie de împlinit din partea celor două instituții, iar aniversarea a opt zeci de ani de consacrarea Mănăstirii Dintr-un Lemn drept lăcaș de rugăciune și închinare pentru aviatorii și marinarii dreptmăritori, ne încredințează că, în lumina tradiției, activitatea Armatei Române se desfășoară pentru apărarea vieții și demnității semenilor, dar și pentru promovarea credinței și apărarea Bisericii strămoșești”.
În continuare au fost susținute comunicările ştiinţifice ale unor prestigioşi profesori de istorie de la universităţi din ţară, preoţi, cercetători, ale reprezentanţilor instituţiilor de comandă, de instrucţie şi de învăţământ militar.
Înfiinţarea Centrului de Cercetare al Conlucrării Bisericii Ortodoxe Române cu Armata României – General Paul Teodorescu constituie demersul cultural pe care Arhiepiscopia Râmnicului şi Instituţiile de comandă, de instructie şi învăţământ militar îl susţin pentru reafirmarea misiunii jertfelnice pe care domnitorii români creştini şi armata din toate timpurile au desfăşurat-o pentru „apărarea Bisericii şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, pentru libertatea şi demnitatea noastră".
Manifestările duhovniceşti, ştiinţifice şi culturale vor continua la Mănăstirea Dintr-un Lemn, prin slujba de pomenire a Generalului Paul Teodorescu şi Şedinţa Consiliului Ştiinţific al Centrului de Cercetare a Conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României - General Paul Teodorescu.