Preotul Teodor Bălășel comemorat la Ștefănești
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, s-au desfășurat la Ștefănești, la Școala Gimnazială ,,Teodor Bălășel", o serie de evenimente, referitoare la personalitatea covârșitoare a Preotului folclorist Teodor Bălășel.
Astfel, la inițiativa Pr. Prof. Lazăr Liviu, s-a desfășurat Concursul județean pe teme de credință ,,Teodor Bălășel", ediția a XIV. Concursul s-a desfăşurat pe baza a două probe: una teoretică, bazată pe întrebări şi răspunsuri legate de Învierea Domnului,formulate dupa învățătura Sfintei Scripturi, dar şi o probă muzicală, constând in interpretarea unor cântece specifice Învierii Domnului. Acest concurs se bucură de participarea mai multor şcoli partenere (Șc. Gim. Lungești, Șc. Gim. Amărăști, Șc. Gim. Stefănești, Șc. Gim. Crețeni și Șc. Gim. Sutești) şi de sprijinul deosebit al Parohiilor Ştefăneşti I și Valea Bisericii – Orlești, din Protopopiatul Drăgășani, dar şi al Primăriei Ştefăneşti.
Partea a doua a constat în susținerea unui Simpozion județean „Preotul Teodor Bălășel - învățător, folclorist și apostol haretian", ediția a IX-a, simpozion ce s-a bucurat de prezența a numeroși oameni de cultură din județ și nu numai.
Personalitate complexă, cu preocupări multiple, având în centrul lor propășirea spirituală și materială a omului, Pr. Teodor Bălășel s-a implicat în proiecte sociale de anvergură, a stabilit legături de durată cu figuri de seamă ale timpului său, a participat fără rezerve la tot ceea ce urmărea îmbunătățirea condițiilor de viață ale țăranilor din vremea sa.
Considerat „cel mai de seamă folclorist din Oltenia" sau „ctitorul folclorului oltenesc", Teodor Bălășel a strâns toată viaţa balade, doine, cântece haiduceşti, legende, tradiţii, datini, obiceiuri, ş.a., oferite spre publicare Academiei Române încă din 1892, însă a putut tipări doar o parte neînsemnată - în broşuri, ziare sau reviste, restul a apărut postum.
La acest eveniment religios-cultural anual, părintele protoiereu Ion Dumitrașcu a transmis dragostea și binecuvântarea arhierească a Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului pentru credincioșii și clerul acestor meleaguri încărcate de istorie și unitate de credință.